Investice.cz

Přehledně: Jak správně vybrat zimní pneumatiky a na co si dát pozor

S příchodem chladného počasí nastává každoroční období přezutí pneumatik. Zimní pneumatiky nejsou jen otázkou dodržování zákona, ale především bezpečnosti. V České republice jsou od 1. listopadu povinné v případě, že se na silnici nachází sníh, led nebo námraza, případně pokud lze takové podmínky předpokládat.

Sto tisíc teď , zbytek za dva roky, banky bojují o hypoteční klienty

V Česku se letos pozvolna rozjíždí trh s nemovitostmi a toho některé banky využívají k tomu, aby nalákaly další klienty prostřednictvím nových produktů. Třeba ČSOB ve spolupráci s fintech startupem Ownest přichází s inovativním řešením pro lidi, kteří chtějí získat vlastní bydlení, ale nemají dostatečné úspory pro klasickou hypotéku.

Inflace v ČR i USA trh zaskočila

Konec tohoto týdne přinese zajímavé údaje především ze Spojených států amerických, které nabídnou předběžné závěry průzkumu University of Michigan za říjen. Spotřebitelská důvěra po výrazném propadu ve druhém čtvrtletí obrací směr a od srpna začíná postupně růst.

České dráhy opět zdraží jízdenky o 5 % od poloviny prosince

Od 15. prosince letošního roku dojde ke zvýšení cen jízdních dokladů v železniční dopravě. České dráhy oznámily, že jízdné podraží průměrně o 4,9 %, což je navýšení umožněné výměrem Ministerstva financí. Toto navýšení reflektuje meziroční inflaci k červnu letošního roku, na základě které se upravují ceny jednotné jízdenky OneTicket.

Posun jen k elektromobilům se neobejde bez ztráty pracovních míst

Posun k budoucnosti automobilového odvětví, kde budou existovat pouze elektromobily, povede ke ztrátě pracovních míst. Bude se týkat těch lidí, kteří se věnují vývoji technologií souvisejících s motory. A to včetně mnoha zaměstnanců v dodavatelských firmách. Novinářům to dnes řekl šéf japonské automobilky Toyota Akio Tojoda.

Reklama

Miroslav Singer: Snižovali jsme sazby v době, kdy Grosse podrželi komouši

V tomto díle Štěpán Křeček diskutoval s Miroslavem Singerem o nastavení základních úrokových sazeb a tlacích politiků na centrální banky. Debata se zaměřila na konflikty českých politiků s vedením České národní banky, a také na aktuální situaci kolem snižování úrokových sazeb v Česku. V závěru se diskuse zaměřila na kondici soukromého a státního sektoru, včetně významu státního sektoru, jeho financování a přínosu pro ekonomiku.

Čínská vláda podporuje trh. Je čas investovat do čínských akcií?

Čína nově zavádí největší opatření na podporu ekonomiky od dob covidu! Monetární a fiskální stimuly společně s dalšími opatřeními měly v posledních seancích masivní dopad na finanční trhy. Akcie i komodity prudce vzrostly v očekávání pozitivních dopadů posledních kroků čínské vlády. Nepřichází však podpora příliš pozdě? Podaří se dosáhnout 5% růstového cíle čínské vlády?

Dnes inflace v ČR a USA

Dnešní den bude ve znamení inflace. Nejprve se již za pár minut dozvíme výsledek z tuzemska, kdy Český statistický úřad zveřejní cenový vývoj během září. Inflace se během prázdninových měsíců udržela těsně nad 2% cílem, ačkoli se prognózovalo, že by mohlo dojít k jeho podstřelení.

Boj amerického ministerstva spravedlnosti se společností Google

Americké ministerstvo spravedlnosti v novém soudním podání uvedlo, že může doporučit rozpad společnosti Google jako nápravu proti nezdravé konkurenci na trhu vyhledávačů, což ukazuje, jak daleko je Washington ochoten zajít, aby omezil vliv velkých technologických společností.

Podílové fondy v září investorům dále zvýšily zisky

Podílové fondy v září dále zvýšily své letošní zisky. Akciové fondy od začátku roku do konce měsíce vynesly 13,9 procenta, dluhopisové fondy 3,9 procenta a smíšené fondy 8,3 procenta. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů, který má ČTK k dispozici. Fondy byly převážně ve výrazném plusu i za rok 2023.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama