Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Jak obchodovat s akciemi
 Redakce
Redakce

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy. A některé z nich popíšeme v tomto článku.
 

Obchodování akcií na burze


Samotné obchodování probíhá za pomoci zadávání objednávek na nákupy nebo prodej akcií s určitým množstvím a cenou. Zároveň je užitečné sledovat jejich vývoj na trhu a udržovat aktuální investiční portfolio. Obchod může investor provádět sám, nebo za pomoci vlastního investičního makléře.
Výběr akcií je vždy na investorovi. Různých rad je plný internet, ale na konci dne je to právě investor, jeho rozhodnutí a jeho riziko.
 

Reklama

Dividendové akcie


V rámci výběru investice je možné se orientovat podle určitých typů akcií. Jedním z nich jsou dividendové akcie. Ty jsou zajímavé zejména možností častěji vyplácené dividendy, než je standardem u jiného typu akcií. To znamená, že majitel tohoto aktiva má nárok na pravidelné vyplácení části zisku společnosti. Emitenti jsou z pravidla velké a dlouhodobě úspěšné firmy, jejichž akcie mají na trhu poměrně stabilní cenu.

Investoři tedy tyto akcie nekupují kvůli naději na růst jejich hodnoty, ale spíš kvůli dividendě. Firma, která vyplácí podstatnou část svého zisku, se však může chytit do pasti. Pokud vyplácí akcionáře na úkor investic do svého rozvoje, může dojít ke zpomalení růstu společnosti jako takové a ve finále i poklesu ceny jejich akcií.
 

Růstové akcie


Mezi investory jsou velmi populární růstové akcie. Ty se vyznačují potenciálem k rychlému růstu zisku a tržeb. Mají tak potenciál v kratším časovém období znásobit svou hodnotu. Společnosti vydávající tyto akcie mnohdy investují do inovací a expanze na nové trhy. Často se jedná o různé startupy nebo jiné mladé firmy a nadějné firmy. Investice do jejich akcií však bývá riziková. Místo prudkého růstu může přijít i stejně ostrý pád.
 

Reklama

Hodnotové akcie


Jiným populárním cílem investorů jsou hodnotové akcie velkých společností. Ty s sebou nesou relativně nižší riziko výrazné či dokonce absolutní ztráty hodnoty. Růst jejich ceny je pozvolnější, ale o to jsou stabilnější v obdobích krize. Jedná se tak nejčastěji o ty největší hráče světového byznysu. Investice do jejich cenných papírů patří k těm konzervativnějším. Těžko si představit, co by se muselo stát, aby zkrachovala firma jako Apple, Microsoft nebo Amazon.

Strategie tradingu


Ve své základní podstatě je obchodování s akciemi pouze nákup a prodej. Nicméně existuje mnoho pojmů a obchodních postupů, které investoři využívají. K základnímu porozumění patří strategie Long a Short pozic. Obě vycházejí ze schopnosti předpovědět pohyb ceny vybraného akciového titulu.
 

Dlouhá pozice


Zaujmutí long pozice patři mezi konzervativní postupy a vychází z předpokladu, že cena daného titulu bude stoupat. Investor nejprve akcii zakoupí a následně čeká na růst její ceny v dlouhodobém časovém horizontu. Když ji následně prodá, vydělá rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. Strategie patří mezi bezpečnější, protože případná ztráta při poklesu akcie nemůže překročit vstupní investici.
 

Krátká pozice


Při využití short pozice investor sází na pokles ceny akcie. Prostřednictvím této služby si u brokera „vypůjčí akcie“ a obratem je prodá za aktuální tržní cenu. Po té investor čeká, jestli se splní jeho předpoklad a cena akcie klesne. Když se tak stane, „zlevněné“ akcie opět na trhu nakoupí a vrátí brokerovi. Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou je pak ziskem investora. Takový výsledek však není předem znám a tak může investor obdržet nejen neomezený zisk, ale také neomezenou ztrátu.
 

Investiční páka


Pro zkušenější investory může být efektivní obchodování s pákou, tedy tzv. leverage. V tomto případě investor využívá pro obchod kapitál zapůjčený od brokera k nákupu aktiv. Díky tomu je možné ovládat v danou chvíli vyšší množství aktiv, než kterou by investor měl k dispozici jen díky vlastním vkladům. Míra páky se vyjadřuje například v poměru 2:1 nebo 5:1 oproti vlastním vloženým financím.

Podobně jako u shortování je i zde možnost neomezeného zisku a ztráty. Pokud tedy trh vykoná pohyb proti akcii a její cena vykáže pokles, mohou investorovi ztráty mnohonásobně překročit původní vklad. Proto tato služba bývá zastropována. V momentě, kdy ztráta přesáhne investovanou částku, obchod se automaticky dokončí. Broker tak neztratí nic ze svých vypůjčených financí, ale investor přichází o celou svou investici.

Z popsaných strategií vyplývá, jak moc je pro investora důležité neustále monitorovat proměnu trhu. Proto existují stop-loss a take-profit příkazy. Díky nim mohou obchodníci dopředu nastavit přesnou cenu, za kterou budou akcie buď kupovat, nebo prodávat. Jedná se o jednu z technik, jak spolehlivě omezit ztráty a efektivně plánovat.
 

Futures kontrakty


Jedním z nejrizikovějších způsobů obchodování s akciemi jsou tzv. futures kontrakty, nebo také termínové kontrakty. Jedná se o standardizované dohody mezi dvěma stranami. Jednoduše řečeno se kupující strana zavazuje, že v budoucnu nakoupí dopředu smluvené zboží od prodávající strany. Cena tohoto zboží se stanovuje již v okamžiku uzavření dohody. Obchodník s akciemi pak spekuluje na pohyb ceny, což může vést k zisku bez nutnosti akcii vlastnit.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama