Štěpán Křeček

Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Co je stagflace a jak se jí bránit?

Stagflace je ekonomický cyklus charakterizovaný pomalým růstem a vysokou mírou nezaměstnanosti doprovázenou inflací. Tvůrci hospodářské politiky považují tuto kombinaci za zvláště obtížně zvládnutelnou, protože pokus o nápravu jednoho z faktorů může zhoršit jiný. Proč je zvládnutí stagflace v ekonomice tak obtížné a jak si s ní poradit?

Co je komodita a jak do nich investovat?

Možná jste nikdy nevkročili do vlastního kukuřičného pole nebo na svém dvorku nevyvrtali ropný vrt. Ale jako spotřebitel jste do značné míry součástí trhu s komoditami. Komodity a jejich ceny jsou důležitou součástí našeho každodenního života a mohou být také součástí investiční strategie. Ale i když neinvestujete do komodit, stále stojí za to tyto trhy sledovat jako indikátory tržní nálady a ekonomického zdraví.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat. V průběhu roku 2022 překonala její výše 15% a pokles není na dohled. Co je vlastně inflace, jaké jsou její příčiny a jakou inflaci ještě očekávat?

Růžové zlato vs. žluté zlato

Přestože je přirozená barva zlata žlutá, klenotníci vytvořili postupy, které umožňují s barvou zlata manipulovat a měnit ji. Výsledkem je, že dnes lze zlato nalézt ve více než 10 různých barvách.

Jak nakoupit investiční zlato po gramech

Pokud se to udělá správně, zlato může být dobrou investicí pro lidi, kteří chtějí diverzifikovat své investice, a pro ty, kteří se chtějí chránit před riziky akcií a inflace, protože zlato si historicky zachovalo svou kupní sílu. Ale dá se zlato bezpečně koupit?

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama