Aldi urychlí růst v Británii, investuje zde 1,3 miliardy liber

Německý řetězec diskontních supermarketů Aldi investuje v příštích dvou letech v Británii 1,3 miliardy...

Aldi urychlí růst v Británii, investuje zde 1,3 miliardy liber
 Redakce
Redakce

Německý řetězec diskontních supermarketů Aldi investuje v příštích dvou letech v Británii 1,3 miliardy liber (38,7 miliardy Kč). Cílem investice je zrychlit růst a posílit podíl na trhu. Oznámila to dnes společnost.

Aldi plánuje otevřít v Británii 100 nových obchodů, rozšířit logistickou infrastrukturu, včetně nového distribučního centra v Anglii, a investovat do technologie. Očekává, že v příštím roce vytvoří v Británii více než 2000 nových pracovních míst. Za poslední dva roky firma v zemi vytvořila 7000 pracovních míst.

Reklama


Aldi a konkurenční německý řetězec Lidl v posledním desetiletí rapidně rotou. To donutilo čtyři velké britské supermarkety Tesco, Sainsbury's, Asda a Morrisons snížit ceny a přistoupit k agresivnější konkurenci.

Reklama


Podíl Audi na trhu však v době pandemie nemoci covid-19 klesl, částečně kvůli nedostatečnému internetovému obchodu. Aldi je pátým největším supermarketem v zemi s 920 obchody a podílem na trhu osm procent. Tržby skupiny vlastněné německou firmou Aldi Süd loni stouply o 10,2 procenta na rekordních 13,5 miliardy liber. Provozní zisk však kvůli vyšším nákladům způsobeným covidem-19 klesl o 1,2 procenta na 287,7 milionu liber. Generální ředitel Giles Hurley uvedl, že firma se musela vypořádat s nejobtížnějšími podmínkami, jaký kdy sektor zažil.


Pandemie přiměla skupinu k urychlení nabídky doručování domů prostřednictvím partnerství s firmou Deliveroo. Zavedla také službu "klikni a vyzvedni", která je nyní v provozu ve 200 prodejnách. Testuje rovněž koncept prodejny bez pokladen, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK




"Aldi je německá nadnárodní společnost, která provozuje maloobchodní řetězce v Evropě, Spojených státech, Číně a Austrálii."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama