Do ČR vstupuje estonská Inbank

Celkem v ČR působí 44 bank s licencí České národní banky...

Do ČR vstupuje estonská Inbank
 Redakce
Redakce

Na český trh vstupuje estonská fintechová banka Inbank, která se specializuje na financování obnovitelných zdrojů energií pro koncové uživatele. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Celkem v ČR působí 44 bank s licencí České národní banky.

Inbank vedle svého zaměření na principy udržitelnosti a ekologie nabídne svým klientům možnost financování dopravních prostředků, například automobilů, elektrokol, skútrů i jiných produktů, jako jsou nábytek, spotřební elektronika či módní zboží.

Reklama

Ředitel české Inbank Vít Růžička řekl, že jednou z hlavních výhod Inbank je rychlost. "Vyřízení žádosti i u poměrně vysokých částek financování, například v řádu stovek tisíc korun u pořízení fotovoltaických systémů či tepelných čerpadel, trvá u Inbank několik minut a může být řešeno kompletně on-line, bez nutnosti návštěvy klienta na jakékoliv pobočce," uvedl.

Vstup na český trh je pro banku strategický. "Česká republika je zemí s deseti miliony obyvatel, jejíž trh spotřebitelského financování je asi desetkrát větší než v Estonsku. Udělením bankovní licence ČNB jakožto pobočky banky nám také zaručuje přístup na místní depozitní trh. Cílem je získat jednoprocentní tržní podíl v ČR, což představuje úvěrové portfolio více než 100 milionů eur (2,46 miliardy Kč) “ uvedl předseda představenstva a zakladatel Inbank Priit Põldoja.

Reklama

"Český bankovní trh je již nyní značně konkurenční, Češi jsou v oblasti finančních služeb poměrně konzervativní a preferují zavedené značky a zároveň nepatří mezi skalní příznivce udržitelnosti," řekl ČTK analytik Cyrrusu Vít Hradil. Pokračující energetická krize ovšem podle něj pravděpodobně poptávku po alternativních zdrojích energií, a tedy i po jejich financování, zvýší, a existuje zde tak potenciální okno příležitosti.

Inbank je estonská banka s evropskou bankovní licencí. Působí v pěti zemích Evropy, především v Pobaltí a Polsku, s více než 823.000 kontraktů a 5100 obchodních partnerů. Jejich prostřednictvím financovala zboží v hodnotě více než 1,5 miliardy eur (36,8 miliardy korun).


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama