Intel investuje do nového závodu na čipy v Malajsii

Americká společnost Intel investuje přes sedm miliard dolarů (156,6 miliardy Kč) do výstavby nové továrny na kompletování a...

Intel investuje do nového závodu na čipy v Malajsii
 Redakce
Redakce

Americká společnost Intel investuje přes sedm miliard dolarů (156,6 miliardy Kč) do výstavby nové továrny na kompletování a testování čipů v Malajsii. Oznámil to dnes šéf podniku Pat Gelsinger. V době celosvětového nedostatku polovodičů tak americká firma rozšíří jejich výrobu v této jihoasijské zemi, továrna by měla zahájit provoz v roce 2024. Investice v zemi vytvoří více než 4000 pracovních míst pro společnost Intel a více než 5000 míst ve stavebnictví, uvedla malajsijská vláda.

Celosvětový nedostatek polovodičů způsobil, že výrobci automobilů omezují výrobu a firmy, jako je například Apple, zpožďují dodávky chytrých telefonů. Za nedostatkem čipů je částečně poptávka po elektronice vyvolaná pandemií covidu-19 a potíže v dodavatelských řetězcích.

Reklama


Odvětví výroby čipů v Malajsii očekává, že nedostatek polovodičů potrvá více než dva roky. Na celosvětovém obchodu s čipy se Malajsie podílí více než desetinou, poznamenala agentura Reuters.

Reklama


Gelsinger v polovině října uvedl, že firma do konce roku oznámí rozhodnutí o umístění dvou nových velkých továren v Evropské unii. Americký podnik hodlá v příštím desetiletí na evropském kontinentě investovat 80 miliard eur. Jeho plány přicházejí v době, kdy se Evropská unie snaží snížit závislost na dodávkách polovodičů ze Spojených států a Číny.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama