McDonald's zvýšil čtvrtletní zisk téměř o 19 procent, zaostal ale za odhady

Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald's ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 18,8 procenta na...

McDonald's zvýšil čtvrtletní zisk téměř o 19 procent, zaostal ale za odhady
 Redakce
Redakce

Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald's ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 18,8 procenta na 1,64 miliardy dolarů (35,9 miliardy Kč). Trh ale čekal více. Zisky, které generoval růst ve Spojených státech, nestačily kompenzovat slabší tržby ze zhruba 4500 restaurací v Austrálii a Číně. Na ty dolehla přísná protipandemická omezení, uvedla dnes podnik ve své výsledkové zprávě.

Tržby se zvýšily o 13 procent na 6,01 miliardy dolarů a rovněž zaostaly za odhady. Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali, že tržby dosáhnou 6,03 miliardy USD. Tržby se zvyšovaly zejména v Itálii, Německu, Francii, Spojených státech a Británii.

Reklama


Tržby v Číně se snížily vzhledem k tomu, že některá města zakázala stravování v restauracích kvůli snaze dostat pandemii před zimními olympijskými hrami pod kontrolu. V Austrálii zůstal růst tržeb ve srovnání s předchozím rokem slabší.

Reklama


Provozní náklady se v uplynulém kvartálu kvůli problémům v dodavatelském řetězci zvýšily o 14 procent. Společnost musela vynaložit více peněz na suroviny, jako je kuřecí a hovězí maso, a také na obalový materiál. Řetězec také zvýšil mzdy ve Spojených státech, aby si na svém největším trhu udržel zaměstnance.


Tržby z provozoven otevřených minimálně rok se meziročně zvýšily o 12,3 procenta, zatímco analytici čekali růst o 10,7 procenta. Řetězec má více než 40.000 restaurací ve stovce zemí po celém světě.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama