Pfizer zvýšil čtvrtletní zisk o 60 procent, čeká vyšší tržby z vakcíny

Americká farmaceutická společnost Pfizer ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně zhruba o...

Pfizer zvýšil čtvrtletní zisk o 60 procent, čeká vyšší tržby z vakcíny
 Redakce
Redakce

Americká farmaceutická společnost Pfizer ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně zhruba o 60 procent na téměř 5,6 miliardy USD (121,6 miliardy Kč). Tržby se díky prodej vakcíny proti covidu-19 skoro zdvojnásobily na 19 miliard USD. Firma ve zprávě o hospodaření dnes také zvýšila výhled tržeb z prodeje tohoto přípravku, který vyvinula ve spolupráci s německou společností BioNTech.

Pfizer zvýšil letošní výhled tržeb za vakcínu o 28,8 procenta na 33,5 miliardy dolarů (727 miliard Kč). Směrem nahoru upravil i celoroční výhled.

Reklama


Vakcína proti covidu-19 se stala nejprodávanějším výrobkem Pfizeru. Letos má firma celosvětově dodat 2,1 miliardy dávek. Očekávané celoroční tržby jen za vakcínu jsou jen o dvě miliardy nižší než celkové tržby v loňském druhém čtvrtletí.

Reklama


Nově koncern počítá s tím, že letos utrží celkem 78 až 80 miliard dolarů. Předchozí plán počítal s částkou v rozmezí 70,5 až 72,5 miliardy dolarů. Očištěný zisk na akcii by se měl pohybovat od 3,95 do 4,05 dolaru, zatímco dříve firma odhadovala 3,55 až 3,65 dolaru na akcii.


Zdroj: ČTK




"Společnost Pfizer byla v srpnu loňského roku vyřazena z indexu Dow Jones Industrial Average."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama