Podcasty a videa

Hlubší pronikání do problematiky investování nemusí vždy znamenat studování grafů a pročítání sáhodlouhých zpráv. Připravili jsme pro vás sekci Podcasty a videa, kde najdete zajímavé rozhovory s zkušenými analytiky a ekonomickými experty. Popovídáme si o tržních trendech, strategiích pro osobní finance nebo odborně rozebereme aktuální události. Nalaďte se a investujte s rozvahou.

Ondřej Boháč: Klíčové stavební projekty Prahy

V tomto díle Štěpán Křeček probíral klíčové stavební projekty, na kterých se v Praze aktuálně pracuje, případně se k nim teprve schyluje. Řeč tedy byla o revitalizaci Masarykova nádraží, Václavského náměstí, ale také o stavbě metra D. Kdy bude dostavěn pražský okruh a jak moc ovlivňují plánování Prahy památkáři? To si poslechněte.

Miroslav Bárta: Hrozí pád západní civilizace?

V tomto díle se Štěpán Křeček se svým hostem zaměřil na téma kolapsu civilizace. Diskutovali o vývoji evropské civilizace v posledních staletích a jaké výzvy ji čekají v budoucnosti. Hovořili také o možném kolapsu západních civilizací a zda by případný pád civilizace mohl Evropě prospět. Věnovali se také otázkám, co rozhoduje konflikty ve světě a jak Green Deal může být cestou k nezávislosti na diktátorských režimech.

Ondřej Boháč: Kolaps stavebnictví v Česku?

Ondřej Boháč je český geograf a manažer. Od března 2017 je ředitelem Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Od roku 2006 pracoval jako student na pražském magistrátu ve funkci koordinátora Geograckého Informačního Systému, posléze se v roce 2011 stal poradcem prvního náměstka primátora Tomáše Hudečka, a když se tento stal v roce 2013 pražským primátorem, stanul Boháč ve funkci ředitele kanceláře primátora. V roce 2015 se stal zástupcem ředitele IPR a následně byl v prosinci 2016 jmenován šéfem institutu, funkce se ujal v roce 2017.

Marek Orko Vácha: Jak bojovat s dezinformacemi?

Marek Orko Vácha je katolický kněz, teolog, skaut a také molekulární biolog. Specializuje se na otázky evoluční biologie, lékařské a environmentální etiky. Slouží jako farář lechovické farnosti a od října 2007 také jako farní vikář – kaplan, Římskokatolické akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. Na akademické půdě působí ve funkci přednosty Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, na které byl v letech 2010–2022 předsedou akademického senátu.

Miroslav Bárta: Ztrácí Evropa sílu?

Miroslav Bárta vystudoval egyptologii a pravěkou a raně středověkou archeologii na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2009 byl jmenován profesorem pro obor egyptologie. Intenzivně se zabývá vývojem a kolapsem komplexních společností, koordinuje interdisciplinární výzkumy Českého egyptologického ústavu a zabývá se též archeologickým a kulturně-historickým pozadím Starého Zákona. Je držitelem řady ocenění a autorem mnoha úspěšných knih. V tomto díle se Štěpán Křeček bavil se svým hostem o tom, kam se aktuálně stáčí evropská politika a jak se daří zemím Evropské unie bojovat s migrací. Řeč ale byla také o ekonomice Spojených států amerických, které dominují v rámci globálního obchodu i přesto, že jejich ekonomika je v obrovských dluzích.
Reklama

Tomáš Prouza: Porostou ceny potravin?

Tomáš Prouza je viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Dříve působil jako náměstek ministra financí a také jako národní koordinátor pro zavedení eura v České republice. V tomto díle přišla řeč na to, jaké ceny potravin máme v České republice v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie, jestli se u nás jídlem plýtvá, ale také třeba jak je na tom tuzemský cestovní ruch.

Tomáš Prouza: Dusí byrokracie českou ekonomiku?

Tomáš Prouza je viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Dříve působil také jako náměstek ministra financí a také jako národní koordinátor pro zavedení eura v České republice. Se Štěpánem si povídali o tom, co vše Česká republika vytěžila z Evropské unie za první 20 let svého členství, jak moc velký problém pro českou ekonomiku je byrokracie a jestli náhodou si tu byrokracii nevytváříme spíše sami.

Extrémní koncentrace amerických akciových trhů

Americké akciové trhy jsou nyní extrémně koncentrované a situace se prohlubuje. Deset největších společností nyní představuje 38 % kapitalizace indexu S&P 500. To je vzácné. V současné době tato skupina největších společností vytváří většinu růstu akciových indexů a nechává za sebou akcie menších a středně velkých společností, což neimplikuje zdravé ekonomické prostředí. S touto nadměrnou koncentrací je spojeno několik problémů: vysílá to falešné signály o americké ekonomice, trhy jsou nadhodnocené, riziko poklesu je při takové nadměrné koncentraci veliké a konečně koncentrace koreluje s 30letými cykly Shillerova P/E, což nám může naznačovat, že nově vstupující investory může čekat ztracená dekáda.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama