Podcasty a videa

Hlubší pronikání do problematiky investování nemusí vždy znamenat studování grafů a pročítání sáhodlouhých zpráv. Připravili jsme pro vás sekci Podcasty a videa, kde najdete zajímavé rozhovory s zkušenými analytiky a ekonomickými experty. Popovídáme si o tržních trendech, strategiích pro osobní finance nebo odborně rozebereme aktuální události. Nalaďte se a investujte s rozvahou.

Radovan Vávra: Investorův průvodce po galaxii 2/3

Radovan Vávra je milující manžel, hrdý otec, pravidelný psovod a primitivní antikomunista. Vystudoval ekonomii, dříve vedl Komerční banku, dnes je uznávaným investorem. Se Štěpánem již v květnu tohoto roku natočili podcast o ekonomických a investičních tématech, který se setkal s velmi kladným ohlasem. A právě proto se setkali ve studiu podruhé, aby mohli diskutovat znovu a více do hloubky. Výsledkem je seriál podcastů o třech dílech, které vám představíme postupně. Dnes vám přinášíme druhý z nich, který se již zaměřoval na konkrétní segmenty akciového trhu, jejich šampiony a poražené. I tentokrát vznikla zajímavá diskuse plná nových vhledů a úhlů pohledu. Příjemný poslech!

Radovan Vávra: Investorův průvodce po galaxii 1/3

Radovan Vávra je milující manžel, hrdý otec, pravidelný psovod a primitivní antikomunista. Vystudoval ekonomii, dříve vedl Komerční banku, dnes je uznávaným investorem. Se Štěpánem již v květnu tohoto roku natočili podcast o ekonomických a investičních tématech, který se setkal s velmi kladným ohlasem. A právě proto se setkali ve studiu podruhé, aby mohli diskutovat znovu a více do hloubky. Výsledkem je seriál podcastů o třech dílech, které vám představíme postupně. Dnes vám přinášíme první z nich, který se zabýval především makroekonomickými tématy a hospodařením státu. V následujících dvou dílech si pak budete moci poslechnout o konkrétních akciových titulech, názorech na ně i praktických investorských strategiích.

Jiří Grund: Poptávka po datových službách posílí

Jiří Grund je prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), vystudoval MSc a MBA na Nottingham Trent University (UK). V minulosti řídil marketing a komunikaci ve společnostech Microsoft, na Ministerstvu obrany či v Českých radiokomunikacích. Od roku 2017 se v barvách APMS aktivně podílí na vytváření lepšího prostředí pro budování telekomunikační infrastruktury v ČR. Je ženatý, má 3 děti. Se Štěpánem si v podcastu povídali o telekomunikačním businessu, jeho konkrétních dopadech na život v Česku i možných směrech, kterými se může vydávat.

Tomáš Havryluk: Pro Alzu je klíčový gen přizpůsobivosti

Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz a.s. vystudoval softwarové inženýrství na Českém vysokém učení technickém v Praze. Ještě během studií, v roce 2007, nastoupil do společnosti Alza.cz, kde zakládal její IT oddělení a stál u zrodu mnoha inovací, které nastavily nové standardy české e-commerce. Během sedmi let se stal členem nejužšího vedení firmy jako místopředseda představenstva. Z této pozice v současné době řeší zejména strategické projekty společnosti a zodpovídá za její hospodaření.

Tomáš Šebek: Investujme do zdraví, ne do zdravotnictví

Tomáš Šebek je známý český chirurg, který pracuje v pražské Nemocnici na Františku. Účastnil se řady humanitárních misí s organizací Lékaři bez hranic, například na Haiti, v Afghánistánu, Jižním Súdánu či Jemenu. O své práci napsal několik knih a stál také u zrodu populárního webu uLékaře.cz. Se Štěpánem si povídali o zdraví i zdravotnictví a v podcastu probrali řadu souvisejících otázek.
Reklama

Kateřina Thorová: Autismus vyžaduje přijetí

Kateřina Thorová je doktorka klinické psychologie a metodická ředitelka neziskové organizace Nautis, která se zabývá komplexní podporou klientů s poruchou autistického spektra a jejich rodin. Se Štěpánem si do podcastu přišla popovídat o tom, jak se porucha autistického spektra projevuje a jak je vhodné k ní přistupovat.

Roman Joch: Křivdy minulosti nejde nahradit křivdami novými

Doktor Roman Joch je publicista a vysokoškolský pedagog, který pracuje pro Občanský institut. Hlásí se ke konzervativním postojům a katolické církvi. Do studia za Štěpánem přišel popovídat nad širšími politickými a společenskými souvislostmi, ale také komentovat konkrétní události včetně možných pohledů na to, v co mohou vyústit.

Zdenka Klapalová: Vývoj a trendy nemovitostního trhu

Doktorka Zdenka Klapalová je jednatelkou společnosti KNIGHT FRANK, která je řazena do takzvané „velké pětky“ realitních společností v České republice. Zároveň je prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Se Štěpánem si do studia přišla povídat nad tématy aktuálních trendů nemovitostního trhu i jeho možným dalším vývojem.

Radovan Vaculík: To, co děláte, musíte milovat

Radovan Vaculík je zkušený český coach, školitel a trenér soft skills, který se vzdělávání ve firmách věnuje více než 25 let. Při své práci využívá, vedle jiných, také kompetenční diagnostiku CA Method (Color Association Method), která diagnostikuje osobnosti prostřednictvím barevných asociací. Aktuálně je jako externí školitel zapojen také do tréninku obchodníků a náborové agendy společnosti BHS a se Štěpánem si přišel do studia popovídat o současných trendech na trhu práce, problematice firemího rozvoje a vzdělávání.

Helena Horská: Krize nelze předvídat už z principu

Helena Horská je hlavní ekonomkou Raiffeisenbank a členkou její dozorčí rady. Je autorkou odborných publikací včetně prací o cílování inflace a příležitostně přednáší na vysokých školách. Dále působí v občanské iniciativě KoroNERV-20. Se Štěpánem diskutovali nad otázkami současné ekonomiky a souvislostmi, které jí ovlivňují.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama