Podcasty a videa

Hlubší pronikání do problematiky investování nemusí vždy znamenat studování grafů a pročítání sáhodlouhých zpráv. Připravili jsme pro vás sekci Podcasty a videa, kde najdete zajímavé rozhovory s zkušenými analytiky a ekonomickými experty. Popovídáme si o tržních trendech, strategiích pro osobní finance nebo odborně rozebereme aktuální události. Nalaďte se a investujte s rozvahou.

Dominik Stroukal: Bydlení se u nás zbytečně komplikuje 1/2

Dominik Stroukal přednáší a vede strategii na Metropolitní univerzitě. Zároveň je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a ekonomickým poradcem SatoshiLabs. Je autorem první české knihy o bitcoinu. V minulosti byl hlavním ekonomem Platební instituce Roger, Banky Creditas či finanční skupiny Roklen. Rovněž zastával pozici ředitele v Liberálním institutu a Ludwig von Mises institutu pro ČR a SK. Se Štěpánem si tentokrát povídali zejména o opatřeních NERVu se zaměřením na problematiku bydlení a stavění.

Mojmír Hampl: Inflace tak vysoká být nemusela 2/2

Mojmír Hampl je český ekonom. Od roku 2022 zastává pozici předsedy Národní rozpočtové rady. V letech 2019 až 2021 působil ve společnosti KPMG Česká republika jako ředitel služeb pro finanční sektor. Předtím byl členem bankovní rady České národní banky, kde mezi lety 2008 až 2018 zastával pozici viceguvernéra. S hlavním ekonomem BHS Štěpánem Křečkem si povídali o boji s inflací a hospodaření České republiky.

Mojmír Hampl: Inflace tak vysoká být nemusela 1/2

Mojmír Hampl je český ekonom. Od roku 2022 zastává pozici předsedy Národní rozpočtové rady. V letech 2019 až 2021 působil ve společnosti KPMG Česká republika jako ředitel služeb pro finanční sektor. Předtím byl členem bankovní rady České národní banky, kde mezi lety 2008 až 2018 zastával pozici viceguvernéra. Se Štěpánem si v jeho podcastu povídali na téma vlivu zásahů centrální banky na inflaci a hospodaření České republiky.

Vladimír Pikora: O přijetí eura a současné ekonomice 2/2

Vladimír Pikora je český makroekonom, analytik finančních trhů, publicista a vyučující na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde získal doktorát. V minulosti působil například jako hlavní ekonom Volksbank CZ. Aktuálně zastává pozici hlavního ekonoma investiční skupiny CFG. Se Štěpánem Křečkem se v tomto podcastovém dílu bavili o výhodách a nevýhodách přijetí eura i výhledech a budoucnosti české ekonomiky v evropském a světovém kontextu.

Vladimír Pikora: O přijetí eura a současné ekonomice 1/2

Vladimír Pikora je český makroekonom, analytik finančních trhů, publicista a vyučující na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde získal doktorát. V minulosti působil například jako hlavní ekonom Volksbank CZ. Aktuálně zastává pozici hlavního ekonoma investiční skupiny CFG. Se Štěpánem Křečkem se v tomto podcastovém dílu bavili o výhodách a nevýhodách přijetí eura i výhledech a budoucnosti české ekonomiky v evropském a světovém kontextu.
Reklama

Manipulace s akciovými trhy USA a výhled Wall Street na 2024

Americká ekonomika a akciové trhy jsou významně manipulovány vládou USA a Fedem. Proto je očekávaná recese stále v nedohlednu a akciové trhy pokračují v růstu. To vše lze vysvětlit skrytým kvantitativním uvolňováním, tj. vládní stimulací ekonomiky pomocí rezerv Fedu. To může být politicky motivováno a představovat ultra populistický krok demokratické vládnoucí strany. V takové době nefungují přirozené historické vzorce chování, což činí americkou ekonomiku a akcie krajně nepředvídatelnými. Americká vláda tak bude mít velký vliv na to, zda bude pokračovat v rallye i v roce 2024, nebo ekonomiku srazí dolů recese. Celý hospodářský cyklus se tak uměle prodlužuje, aby se zvýšily šance vlády při volbách v listopadu 2024 a cena za to je budoucnost.

Jana Matesová: Transformace je nutností 2/2

Jana Matesová šestnáct let pracovala pro Světovou banku na pozicích od konzultanta po vrchní poradkyni výkonného ředitele nebo členku poradní skupiny prezidenta pro mezinárodní finanční architekturu a jednání G7/G8/G20. Později byla zástupkyní šerpy Evropské rady na vyjednáváních skupiny G20. V českém veřejném sektoru působila například jako náměstkyně ministryně školství nebo poradkyně vicepremiéra. Příležitostně přednášela na zahraničních univerzitách, včetně Harvardovy univerzity. Za výzkumné práce získala několik domácích a zahraničních ocenění a stipendia na Oxfordské univerzitě a ve Světové bance. Díl podcastu Offline, který byl natočen na konci listopadu 2023, přináší diskusi o problémech a perspektivách české ekonomiky i srovnání ekonomické situace v EU, USA a Číně.

Jana Matesová: Transformace je nutností 1/2

Jana Matesová šestnáct let pracovala pro Světovou banku na pozicích od konzultanta po vrchní poradkyni výkonného ředitele nebo členku poradní skupiny prezidenta pro mezinárodní finanční architekturu a jednání G7/G8/G20. Později byla zástupkyní šerpy Evropské rady na vyjednáváních skupiny G20. V českém veřejném sektoru působila například jako náměstkyně ministryně školství nebo poradkyně vicepremiéra. Příležitostně přednášela na zahraničních univerzitách, včetně Harvardovy univerzity. Za výzkumné práce získala několik domácích a zahraničních ocenění a stipendia na Oxfordské univerzitě a ve Světové bance. Díl podcastu Offline, který byl natočen v listopadu 2023, přináší diskusi o problémech a perspektivách české ekonomiky i srovnání ekonomické situace v EU, USA a Číně.

Valuace indexu S&P 500, ztracená dekáda před námi?

V listopadu index S&P 500 velmi silně vrostl a dosáhl letních maxim. Vzhledem k makroekonomickým podmínkám to vyvolává otázku, zda není index S&P 500 ve skutečnosti nadhodnocený. Používám Shillerův poměr P/E, abych ukázal, jak silně je index S&P 500 historicky oceněn a také kde se nacházíme v 30letém cyklu akciového trhu. Analýza tohoto grafu ukazuje, že se možná dostáváme dočkáme ztraceného desetiletí, ale hodně záleží na tom, kam se v budoucnu pohnou klíčové úrokové sazby. Pro ocenění indexu jsem kromě grafů profesora Eda Yardeniho vypočítal také rizikovou prémii akcií indexu a porovnal ji s historickými "normami".

Radim Pařík: Každá válka končí u jednacího stolu

Radim Pařík je známý český vyjednávač, který za svůj život vyjednal více než dva tisíce smluv za desítky miliard korun. Absolvoval výcvik vyjednávání podle modelu americké FBI a program vyjednávání na Harvardu. Přednáší vyjednávání na vysokých školách v ČR a na Univerzitě St. Gallen ve Švýcarsku. Se Štěpánem si přišel popovídat o tom, jak spolu jako lidé v různých situacích komunikujeme a vyjednáváme. Dialog vedli na pozadí právě probíhajících světových politických témat a událostí.

Co předpovídají nejinformovanější lidé světa pro rok 2024?

Na konferenci FII 7 se sešli někteří z nejlépe informovaných lidí na světě, jako jsou Ray Dalio, Jamie Dimon nebo Larry Fink a vedli diskuzi o současné ekonomické a politické situaci. Poskytli také svou prognózu ekonomického vývoje na rok 2024, která je spíše pesimistická. Zajímavé postřehy investorům poskytli také generální ředitel banky HSBC Larry Quinn a generální ředitel společnosti Blackstone. Ústřední roli v ekonomických změnách ve světě hraje Fed, který podle předpovědi bude držet úrokové sazby na vyšší úrovni po delší dobu, což je špatné pro ekonomiku, výnosy dluhopisů a riziková aktiva, jako jsou akcie.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama