4 koruny navíc za minerálky a slazené nápoje. Už od roku 2026 přichází povinné zálohování

Povinné zálohování plastových lahví a nápojových plechovek má přinést výrazné zlepšení v recyklaci a snížení množství odpadu v přírodě i na veřejných místech. Od ledna 2026 tak lidé nově při nákupech zaplatí 4 koruny jako vratnou zálohu.

4 koruny navíc za minerálky a slazené nápoje. Už od roku 2026 přichází povinné zálohování
 Redakce
Redakce

Novela zákona o obalech, kterou schválila vláda, rovněž zavádí recyklační poplatky za papírové reklamní letáky. Cílem je, aby do roku 2029 bylo recyklováno 90 % těchto obalů.

Vláda ČR schválila návrh zákona, který zavádí povinné zálohování plastových lahví a nápojových plechovek. Tento krok má zásadně přispět k většímu množství obalů určených k recyklaci a snížit objem odpadu, který končí v přírodě, na skládkách nebo ve spalovnách. Zálohování se bude vztahovat na plastové lahve s obsahem nealkoholických a alkoholických nápojů do 15 % alkoholu a na všechny nápojové plechovky. Výjimku tvoří pouze mléko a mléčné výrobky.

Reklama

„Dnes končí mimo kontejnery na tříděný odpad každá pátá PET lahev a tři ze čtyř plechovek. 400 milionů plastových lahví a 500 milionů plechovek ročně skončí v přírodě, na skládce či ve spalovně. A to samotný oddělený sběr neznamená recyklaci, u plastů je poměr zhruba poloviční a u hliníku se to nedaří téměř vůbec, jen něco přes čtvrtinu z vybraného množství,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Vratná záloha 4 koruny

Zálohový systém by měl do roku 2029 zajistit recyklaci až 90 % všech prodaných nápojových obalů. Spotřebitelé zaplatí při nákupu vratnou zálohu ve výši čtyř korun, kterou získají zpět při vrácení obalů do sběrných míst. Tento systém se osvědčil již v 16 evropských zemích. „Zálohový systém se osvědčil už v 16 zemích Evropy, další budou přibývat a ČR je tak jedna z posledních zemí kolem nás, která ještě nezálohuje PET ani plechovky,“ dodal Hladík.

Reklama

Zapojí se supermarkety, benzínky i obce

Nápojové obaly budou moci zákazníci vracet v prodejnách nad 50 metrů čtverečních, na čerpacích stanicích a dalších sběrných místech. Sběrná místa povinně vzniknou také v obcích s více než 300 obyvateli, pokud tam není jiné místo odběru. V celém systému bude více než 11 000 povinných sběrných míst, a dobrovolně se mohou připojit i menší prodejny, stánky nebo obce. Systém bude spravovat centrální operátor, jehož činnost bude kontrolovat Ministerstvo životního prostředí.

„Pokud nebude zavedeno zálohování, znamená to vyšší výdaje pro obce i větší poplatek pro občany. Zálohový systém se osvědčil a pomůže nám recyklovat až 90 % plastových lahví a plechovek,“ zdůraznil ministr Hladík.

Recyklační poplatky na letáky

Novela zákona také zavádí recyklační poplatek za papírové reklamní letáky. Tento poplatek by měly hradit distribuční společnosti, které letáky doručují do schránek. Cílem je snížit množství odpadu z nevyžádaných reklamních materiálů a ulevit obcím, které dosud nesly náklady spojené s jejich likvidací. Podle vrchního ředitele sekce ochrany životního prostředí Davida Surého dostane každá česká domácnost ročně až 400 nevyžádaných letáků, které často končí přímo v kontejnerech na tříděný papír. „Náklady na jejich odstranění dnes nesou výhradně obce a výrobci na ně nijak nepřispívají. To je praxe, kterou chceme opustit,“ uvedl Surý. Nový systém zálohování a recyklačních poplatků by měl nejen zvýšit míru recyklace a snížit objem odpadu, ale také finančně podpořit obce. Ty dostanou prostředky nejen z manipulačních poplatků za provoz sběrných míst, ale také z nevyzvednutých záloh, což může přinést v průměru 39 korun na obyvatele ročně.

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama