Carsharing jako levnější alternativa automobilové dopravy, má to ale háček

Mít vlastní automobil v dnešní době není pro mnoho lidí nutností. Rychle se rozvíjející sdílená ekonomika, vysoké náklady na vlastnictví a provoz vozu i rostoucí povědomí o ekologii přispívají k popularitě carsharingu. Sdílené automobily představují flexibilní a ekonomicky výhodnou alternativu k vlastním vozům, a to hned z několika důvodů.

Carsharing jako levnější alternativa automobilové dopravy, má to ale háček
 Redakce
Redakce

Náklady na vlastnictví automobilu zahrnují více než jen pořizovací cenu. Počítá se i údržba, servis, povinné ručení, havarijní pojištění a další výdaje. Tyto výdaje v poslední době navíc rostou, zejména u novějších modelů. Pokud ročně najedete méně než 10 000 km, může být výhodnější využívat sdílené auto. Sdílené automobily, známé jako carsharing, ušetří uživatelům starosti s těmito náklady, protože veškeré servisní a provozní výdaje jsou na bedrech provozovatele. Sdílení auta se tak hodí nejen pro jednotlivce či mladé lidi, ale i pro rodiny, které potřebují druhý vůz jen na občasné jízdy.

Parkování bez starostí

Parkování ve velkých městech, jako je Praha, se může stát opravdovou výzvou. Ačkoli obyvatelé s parkovacími kartami mohou parkovat ve své městské části, při cestách do jiných částí města čelí dalším komplikacím a poplatkům. Využívání sdílených aut tuto starost výrazně usnadňuje. Služby carsharingu umožňují parkovat v modrých či fialových zónách po celém městě bez nutnosti řešit další platby. „Další výhodou sdílených aut z pohledu parkování je to, že auta jsou neustále v provozu. Jeden vůz tak slouží více uživatelům a šetří tedy několik parkovacích míst. Podle studií dokáže jedno sdílené auto nahradit 8 automobilů a jejich parkovacích míst. Loni připadalo v Praze na 1000 jejích obyvatel 940 motorových vozidel, od roku 1990 je jich trojnásobek“, říká Milan Beutl z Anytime carsharing.

Reklama

Bezpečnost na prvním místě

Automobilový provoz vyžaduje nejen finanční náklady, ale také péči o technický stav vozu. Starší vozy s vyšším nájezdem kilometrů jsou nejenom dražší na údržbu, ale také méně bezpečné. Na druhou stranu sdílené automobily, které provozují carsharingové společnosti, jsou pravidelně servisované, moderní a vybavené technologiemi, jako jsou parkovací kamery nebo automatické převodovky, což zvyšuje pohodlí i bezpečnost jízdy.

Snadné a rychlé použití přes aplikaci

Moderní technologie přinesly do carsharingu jednoduchost a pohodlí. Celý proces – od registrace až po zapůjčení vozu – lze provést přes mobilní aplikaci. Uživatelé si v aplikaci mohou vybrat nejbližší dostupné auto, odemknout ho, začít a ukončit jízdu. Oproti klasickému vlastnictví vozu odpadá spousta administrativy a starostí, které mohou s osobním vozem vzniknout.

Reklama

Dostupnost vozů

Carsharingové služby jsou v České republice stále více dostupné, zvláště ve velkých městech, jako je Praha. Největší poskytovatelé těchto služeb mají vozy rozmístěny strategicky tak, aby byly dostupné do několika minut chůze. Díky aplikacím mohou uživatelé sledovat dostupnost vozidel v reálném čase, rezervovat je a využít jejich flexibilitu.

Ekologický přínos

Ekologická udržitelnost je jedním z důležitých důvodů, proč se lidé přiklánějí k využívání sdílených automobilů. Moderní sdílené vozy často využívají ekologické technologie, jako jsou hybridní nebo elektrické pohony. To znamená nižší emise a menší zátěž pro životní prostředí. V porovnání s tradičními spalovacími vozy starší výroby přináší carsharing ekologičtější řešení mobility a přispívá k redukci produkce nových automobilů i odpadu ze starých vozidel.

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama