Cena práce v USA jde prudce nahoru, řekl šéf investiční banky JPMorgan

Cena práce jde ve Spojených státech prudce nahoru, řekl šéf investiční banky JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon...

Cena práce v USA jde prudce nahoru, řekl šéf investiční banky JPMorgan
 Redakce
Redakce

Cena práce jde ve Spojených státech prudce nahoru, řekl šéf investiční banky JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon. Tlak na zvyšování mezd je teď v USA podle něj největší, jaký za svého života viděl. Průměrná hodinová mzda se v prosinci zvýšila nejvíce od dubna a výrazněji, než se čekalo. To signalizuje, že zaměstnavatelé jsou ochotni platit víc, aby získali vhodné zaměstnance a udrželi si je, uvedla agentura Bloomberg.

"Cena práce jde nahoru, budeme se s tím muset vyrovnat," řekl Dimon v rozhovoru na stanici Fox Business. Situace ale podle Dimona není tak špatná jako jiné ekonomické scénáře, které připadají v úvahu. "Je mnohem horší stěžovat si na patnáctiprocentní nezaměstnanost a na recesi, než si stěžovat na příliš rychlý růst mezd," řekl.

Reklama


JPMorgan Chase & Co patří k největším bankám na Wall Street a k nejdůležitějším institucím z hlediska globální finanční stability. Banky na Wall Street se už nějaký čas potýkají s nedostatkem lidí, a to od řadových obchodníků až po nejvyšší manažery. Začaly jim proto platit víc.

Reklama


Dimon v rozsáhlém interview také upozornil, že banky zřejmě budou oznamovat výraznější růst poskytnutých úvěrů než za předchozí čtvrtletí. Za loňský rok se objem úvěrů příliš nezvyšoval, lidé i firmy si peníze z podpůrných pandemických programů raději nechávali a další půjčky si nebrali, pokud nebyly nutné.


"Růst úvěrů se v případě firem pravděpodobně vrátí k normálu," řekl Dimon. "Co se spotřebitelů týče, i tam se vrátí k normálu, ale může to trvat ještě dalších šest až devět měsíců," dodal.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama