Ceny bytů a rodinných domů zdražují nejrychleji od roku 2022

Ceny nemovitostí v Česku nadále rostou, přičemž tempo zdražování se zrychluje, jak vyplývá z aktuálních údajů ČSOB Indexu bydlení za druhé čtvrtletí roku 2024. Ceny rodinných domů zaznamenaly mezičtvrtletní růst o 1,5 %, což představuje největší nárůst od konce roku 2022.

Ceny bytů a rodinných domů zdražují nejrychleji od roku 2022
 Redakce
Redakce

Byty vykázaly zvýšení cen o 0,6 %, i když jejich ceny stále nedosahují svého vrcholu z léta 2022.

Regionální rozdíly v cenách bytů

Mezi regiony, kde došlo k nejvýraznějšímu růstu cen bytů, patří Moravskoslezský kraj, kde ceny stouply mezičtvrtletně o 3,8 %. Tento nárůst je výrazně nad průměrem a signalizuje oživení trhu s byty v tomto regionu. Středočeský kraj zaznamenal nárůst o 1,4 %, přičemž zejména oblasti s dobrou dopravní dostupností, jako je Kladensko, vykazují vysoký potenciál růstu cen. Tento trend může pokračovat i nadále, zejména s ohledem na plánované zlepšení dopravní infrastruktury v těchto oblastech. V hlavním městě Praze vzrostly ceny bytů mezikvartálně o 0,6 %, což odráží stabilní poptávku po bydlení v metropoli, kde se i přes vysoké ceny stále nachází dostatek kupujících.

Reklama

Rodinné domy: Trh poháněný dotacemi

Ceny rodinných domů rostou již čtvrtý kvartál v řadě, přičemž meziročně se zvýšily o 3,2 %. Tento růst je poháněn zejména zvýšeným zájmem o domy před rekonstrukcí, což je trend podporovaný dotačním programem „Oprav dům po babičce“ z dílny Ministerstva životního prostředí . Tento program nabízí finanční podporu pro renovace starších nemovitostí, což zvyšuje jejich atraktivitu na trhu. I přes rostoucí poptávku však prodejní čísla stále nedosahují úrovně let 2018–2022, což může být způsobeno jak vysokými stavebními náklady, tak omezenou nabídkou nových domů.

„Zvýšený zájem o domy na rekonstrukci je jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují současný trh s rodinnými domy. Programy jako ‚Oprav dům po babičce‘ významně přispívají k oživení trhu, přestože stavební náklady zůstávají vysoké, asi o 30 % nad úrovní před rokem 2022,“ uvedl Martin Vašek, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Hypoteční banky. Vašek také upozornil, že poptávka po rodinných domech má stále prostor pro růst, a to i přes současné výzvy na trhu.

Reklama

Oživení hypotečního trhu

Rostoucí ceny nemovitostí jdou ruku v ruce s oživením hypotečního trhu. Podle nejnovějších údajů z Hypomonitoru České bankovní asociace poskytly banky a stavební spořitelny v červenci hypoteční úvěry v celkové hodnotě 23,8 miliardy korun. I když došlo k meziměsíčnímu poklesu o přibližně pět procent, jedná se o menší pokles, než je v tomto období obvyklé. Tento vývoj naznačuje stabilní zájem o financování bydlení, což je podporováno i nižšími úrokovými sazbami ve srovnání s minulým rokem.

Pozemky: Stále nedostatečná nabídka

Ceny pozemků rovněž pokračují v růstu, zejména kvůli omezené nabídce a problémům s územním plánováním. V důsledku těchto omezení se zájem kupujících přesouvá i na pozemky nacházející se dále od větších měst. Zájem je o pozemky různých typů, přičemž klíčovými faktory jsou jejich velikost, tvar, vybavení inženýrskými sítěmi, dopravní dostupnost, občanská vybavenost a orientace.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama