Ceny energií v Česku letí dolů, pokud si člověk dá práci, ušetří i čtvrtinu

Dodavatelé energií v Česku avizují další zlevňování cen pro koncové zákazníky, a to i v době, kdy ceny energií na burze rostou. ČEZ, Pražská energetika a další společnosti se tak snaží udržet stávající klienty a přilákat nové, například nižšími cenami elektřiny a plynu či nabídkou fixace. Noví klienti často získávají až o 20 % výhodnější podmínky.

Ceny energií v Česku letí dolů, pokud si člověk dá práci, ušetří i čtvrtinu
 Redakce
Redakce

Dodavatelé energií v České republice oznámili další zlevňování pro své stálé zákazníky s nefixovanými cenami. Nejvíc lidí se poklesu cen dočká začátkem roku 2025, kdy začnou platit nové ceníky u největšího tuzemského dodavatele, kterým je ČEZ. Elektřina pro zákazníky v nejběžnější sazbě D02 zlevní o téměř 6 %, zatímco plyn klesne přibližně o 9 %. U zákazníků s nefixovanými smlouvami bude toto snížení provedeno automaticky.

Boj o klienty před topnou sezónou vrcholí

Už v průběhu letoška přitom docházelo k několika poklesům cen a to napříč všemi dodavateli. MND již v srpnu nabídly nový ceník pro nadcházející topnou sezónu, umožňující zákazníkům zafixovat ceny plynu a elektřiny na dvě zimní sezóny dopředu. Plyn bude nově stát 1 319 Kč/MWh včetně DPH, což je pokles o 12 %, elektřina zlevní na 3 316 Kč/MWh včetně DPH, což představuje pokles o 8,3 %. Pražská energetika snížila ceny energií už od 1. září téměř 700 000 zákazníkům. Elektřina klesla o 20 %, plyn o 16 %. Společnost E.ON pak od října zlevní ceny plynu o 25 % oproti začátku roku, což se bude týkat 150 000 zákazníků. Zákazníci, kteří plynem nejen topí, ale i ohřívají vodu, ušetří až 3 500 Kč ročně.

Zafixovanou cenu má asi jen polovina domácností

Dodavatelé energie tak reagují na aktuální situaci na trhu a snaží se udržet ceny konkurenceschopné. E.ON doporučuje zákazníkům zvážit fixaci cen na dva roky, což by mohlo být výhodné vzhledem k očekávaným výkyvům cen na energetických trzích. Zafixovat si ceny energií v tuto chvíli by mohlo některým domácnostem, které mají vyšší spotřebu elektřiny a plynu, ušetřit nemalou částku. I přes zlevňování základních tarifů jsou ceny energií pro stávající zákazníky s nefixovanými smlouvami stále vysoké, protože mnoho lidí své smlouvy jednoduše neřeší. Podmínky pro nové klienty jsou přitom často až o 20 % výhodnější a podobné je to také s fixací cen, touto cestou lidé mohou ušetřit i čtvrtinu nákladů. Odborníci však doporučují volit spíše kratší fixace, tedy na jeden nebo dva roky. Zafixované ceny má v České republice jen asi necelá polovina odběratelů.

Více o energetika cena česko

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama