Ceny pohonných hmot v Česku stagnují, benzín je ale stále levnější než před rokem

Řidiči nyní za litr benzínu platí v průměru 37,58 Kč, zatímco nafta stojí 35,83 Kč za litr. Stagnace cen přichází po zhruba měsíčním poklesu, který přinesl úlevu motoristům po předchozích nárůstech cen. Nejlevnější paliva lze stále natankovat v Ústeckém a Zlínském kraji, zatímco v Praze jsou ceny tradičně nejvyšší.

Ceny pohonných hmot v Česku stagnují, benzín je ale stále levnější než před rokem
 Redakce
Redakce

V předchozím týdnu benzín zlevnil o 31 haléřů na aktuálních 37,58 Kč za litr a nafta zlevnila o 47 haléřů, čímž dosáhla průměrné ceny 35,83 Kč za litr. Podle odborníků byl hlavním důvodem poklesu cen oslabení čínské ekonomiky a současné posílení české koruny vůči americkému dolaru. Nicméně aktuální stagnace naznačuje, že ceny pohonných hmot se mohou v nadcházejících týdnech ustálit.

Nejlevnější benzín tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je průměrná cena za litr lehce nad 37 korunami. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, kde ji pořídíte za zhruba 35 korun. Naopak nejvyšší ceny pohonných hmot jsou tradičně v Praze, kde jsou ovlivněny vyšší kupní silou obyvatel a specifikami městského trhu. I tam se ale najdou rozdíly mezi jednotlivými čerpacími stanicemi a to i několik stovek metrů od sebe.

Reklama

Vyšší ceny v Praze a na dálnicích jsou způsobeny vyšší poptávkou a schopností řidičů platit více. To znamená, že si čerpací stanice mohou dovolit navýšit ceny v těchto místech o něco více než třeba právě na venkově nebo v menších městech. Podle dat Evropské komise z půlky července naftu teď v zemích EU tankují řidiči levněji než v Česku pouze na Maltě, v Bulharsku a v Litvě. Benzin je pak levnější než u nás ve stejných zemích a navíc ještě v Polsku a Rumunsku.

V meziročním srovnání jsou ceny pohonných hmot stále nižší. Benzín je o zhruba dvě koruny na litr levnější než před rokem, zatímco nafta stojí přibližně o 1,20 Kč méně na litr. Tento vývoj představuje úsporu pro motoristy a zlepšuje podmínky pro každodenní cestování.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama