Česká republika poráží Německo v ekonomickém růstu

Podle odhadu Českého statistického úřadu vzrostl...

Česká republika poráží Německo v ekonomickém růstu
 Redakce
Redakce

Podle odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 2,5 procenta. Česká ekonomika si v porovnání se zeměmi Evropské unie udržuje vyšší tempo ekonomického růstu, což nám umožňuje dohánět unijní průměr.

Naší ekonomice pomáhá vysoká míra zaměstnanosti, která oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 0,7 procenta. Pozitivním faktorem ekonomického růstu byla domácí i zahraniční poptávka. Nadále se dařilo stavebnictví, naopak průmysl zaznamenal nižší dynamiku růstu než v prvním pololetí letošního roku.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama

<iframe style="border: none" src="//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/12033911/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/00263e/" height="90" width="100%" scrolling="no"  allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>

 

Německá ekonomika dopadla lépe, než předpokládali analytici. Oproti České ekonomice však roste výrazně pomaleji. Německo ve třetím čtvrtletí sice nespadlo do recese, nicméně tamní hrubý domácí produkt meziročně vzrostl pouze o 0,5 procenta. Přesto lze tuto zprávu považovat za pozitivní. Vzhledem ke vzájemné provázanosti České republiky a Německa mohou lepší než očekávané výsledky zmírnit zpomalování růstu naší ekonomiky v následujícím období.


[sc:articleform id=5 articleid=978]





"Česká ekonomika těží z vysoké spotřeby obyvatelstva vyvolané růstem mezd, platů a důchodů. Dynamičtějšímu růstu naší ekonomiky však může bránit nastavení úrokových sazeb, které jsou ve srovnání s eurozónou na výrazně vyšší úrovni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama