České dráhy opět zdraží jízdenky o 5 % od poloviny prosince

Od 15. prosince letošního roku dojde ke zvýšení cen jízdních dokladů v železniční dopravě. České dráhy oznámily, že jízdné podraží průměrně o 4,9 %, což je navýšení umožněné výměrem Ministerstva financí. Toto navýšení reflektuje meziroční inflaci k červnu letošního roku, na základě které se upravují ceny jednotné jízdenky OneTicket.

České dráhy opět zdraží jízdenky o 5 % od poloviny prosince
 Redakce
Redakce

Zdražení zasáhne jak krátké, tak dlouhé trasy, přičemž výrazný nárůst bude patrný zejména u síťových jízdenek.

Nejlevnější jízdenka zdraží z 18 na 19 korun, u stokilometrové trasy se cena zvýší o 10 korun, tedy na 216 korun. Největší nárůst se očekává u celoročních síťových jízdenek, jejichž cena vzroste o více než 1 500 korun na 32 998 korun. Dynamická cenotvorba, která se už v současnosti používá na mnoha spojích, zůstane zachována. Ceny se tak budou měnit v závislosti na poptávce po konkrétním spoji nebo denní době, kdy vlak vyjíždí. Spoje v nejvytíženějších časech, jako jsou ranní a odpolední špičky, mají tradičně nejvyšší ceny, protože místa jsou rychle zaplněna.

Reklama

Za první třídu i o 200 korun víc

Pro cestující, kteří plánují využívat služby Českých drah, zůstává možnost zakoupit si jízdenky za letošní ceny až do 14. prosince. Po tomto datu se nové ceny začnou promítat do jízdného v souladu s novým jízdním řádem pro rok 2025.

Nové ceny se projeví nejen u běžných jízdenek, ale také u kilometrického tarifu a dalších speciálních nabídek. Například měsíční doplatek do první třídy se zvýší o 200 korun na 1 190 korun, zatímco celostátní skupinová víkendová jízdenka pro až pět osob zdraží o 100 korun na 999 korun. Zdražení postihne i celodenní síťovou jízdenku, která nově bude stát 799 korun místo dosavadních 699 korun.

Reklama

Společnost RegioJet, která je jedním z hlavních konkurentů Českých drah, na druhou stranu oznámila, že zatím své ceny nezvyšuje. Podle zástupců soukromého dopravce k tomu jednoduše není důvod.

Děti zadarmo už ne

V neposlední řadě České dráhy od prosince také ukončí bezplatnou přepravu dětí do šesti let a průvodců osob s průkazem ZTP/P ve vozech první třídy. Tito cestující budou muset nově za jízdenky platit plnou cenu, pokud nevyužijí některou z nabízených slev. Navzdory zdražování České dráhy pokračují v modernizaci svého vozového parku. Do provozu bude letos nasazeno až 140 nových vlaků, včetně souprav RegioPanter a RegioFox, které jsou vybavené klimatizací, Wi-Fi připojením a USB konektory. Na dálkových linkách se objeví nové soupravy ComfortJet, které nabídnou cestujícím vyšší komfort a větší kapacitu míst k sezení.

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama