Finanční výsledky za rok 2022 a aktuální zprávy ze společnosti GEVORKYAN

Společnost GEVORKYAN, a.s. v roce 2022 vykázala tržby na úrovni 58,8 mil. EUR, což znamená jejich 9% meziroční růst...

Finanční výsledky za rok 2022 a aktuální zprávy ze společnosti GEVORKYAN
 Redakce
Redakce

Společnost GEVORKYAN, a.s. v roce 2022 vykázala tržby na úrovni 58,8 mil. EUR, což znamená jejich 9% meziroční růst a překonání plánu. Zisk EBITDA meziročně vzrostl o 14 %.

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., uveřejňuje své předběžné finanční výsledky za fiskální rok 2022 a aktuální zprávu o investiční a provozní činnosti nejen v návaznosti na své červnové IPO.

Reklama

Společnost GEVORKYAN, a.s. v roce 2022 dosáhla na tržby z prodeje výrobků a služeb na úrovni 58,77 mil. EUR a na zisk EBITDA 18,15 mil. EUR, což implikuje další zvýšení EBITDA marže na úroveň 30,88 %. U tržeb to znamená ve srovnání s předchozím rokem 9% růst a překonání jejich plánované hodnoty o téměř 300 tis. EUR. Potvrdila se tak avizovaná akcelerace finančních výsledků, ke které u společnosti dochází ke konci roku. Co se týče zisku EBITDA, tak ten ve srovnání s předchozím rokem vzrostl o 14,24 % a jeho plánovaná hodnota byla naplněna z více jak 95 %. U zisku EBITDA je rovněž patrná akcelerace ke konci roku, která byla mírně zbrzděna náklady souvisejícími s růstovými plány společnosti, jejichž efekty se pozitivně projeví v roce 2023.

V roce 2022 společnost GEVORKYAN, a.s. dále vykázala provozní zisk na úrovni 9,13 mil. EUR, což v porovnání s předchozím rokem představuje nárůst o 18,84 %. Výsledek hospodaření po zdanění pak činil 3,76 mil. EUR, což představuje růst o 64,87 % oproti předcházejícímu roku.

Reklama

Vybrané položky finančních výsledků za celý rok 2022 a jejich porovnání s předchozím rokem a s finančním plánem je možné vidět v tabulce níže. Zároveň upozorňujeme, že veškeré informace o finančních výsledcích jsou předběžné a jako takové podléhají pravidelnému auditu společnosti Ernst & Young.

V roce 2023 se společnost bude soustředit na pokračování realizace svých rozvojových plánů, které investorům představila v rámci úpisu svých akcií na trhu PX Start Burzy cenných papírů Praha v červnu loňského roku. Výše uvedené a dosavadní průběh uskutečňování zmíněných rozvojových plánů společnosti dává reálný předpoklad k tomu, že splní finanční plán i v roce 2023.

"tabulka

Aktuální zprávy ze společnosti

  • V průběhu 4. čtvrtletí roku 2022 společnost pokračovala v realizaci svých rozvojových plánů. Příkladem lze zmínit následující události:
  • V prosinci byla společnost GEVORKYAN, a.s. zařazena do báze indexu PX-GLOB a zařadila se tak po bok největších společností na celé pražské burze. Tisková zpráva vztahující se k zařazení společnosti do indexu je dostupná zde.
  • V prosinci proběhla vykládka dalších lisů značky Gasbarre (220t CNC kalibrovací lisy), které jsou v současnosti již umístěné v nové výrobní hale a jejich instalace je těsně před dokončením. Oficiálně se přístavba nové haly nazývá „úsek kalibrace“.
  • Na začátku roku 2023 proběhla vykládka dalších lisů Gasbarre, které se aktuálně vybalují a v nejbližších dnech bude probíhat jejich instalace.



Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama