Holdingu Porsche SE klesl zisk o pětinu

V celém letošním roce holding Porsche SE nedále očekává zisk v rozmezí od 4,5 do 6,5 miliardy eur...

Holdingu Porsche SE klesl zisk o pětinu
 Redakce
Redakce

Holdingové společnosti Porsche SE, která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, klesl v letošních prvních třech čtvrtletích čistý zisk zhruba o pětinu na 3,80 miliardy eur (asi 93,5 miliardy Kč). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě.

V celém letošním roce holding Porsche SE nedále očekává zisk v rozmezí od 4,5 do 6,5 miliardy eur. Firma však upozorňuje, že výsledek se pravděpodobně bude pohybovat spíše v dolní polovině tohoto rozmezí.

Reklama

Holding Porsche SE ovládaný rodinami Porscheů a Piëchů není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu. Loni vstoupily akcie společnosti Porsche AG na burzu a holding Porsche SE v ní získal zhruba čtvrtinový podíl. Většinovým akcionářem firmy Porsche AG nadále zůstává Volkswagen.

Automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, v říjnu oznámil, že v letošních prvních třech čtvrtletí zvýšil čistý zisk o necelé procento na 12,9 miliardy eur.

Reklama


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama