Index S&P 500 je dle Shillerova CAPE výrazně nadhodnocený

Ve čtvrtek byla zveřejněna americká inflace za září. Všechny zveřejněné hodnoty byly oproti konsenzuálnímu odhadu analytiků mírně vyšší. Meziroční celková inflace činila 2,4 %.

Index S&P 500 je dle Shillerova CAPE výrazně nadhodnocený
Michal Stupavský
Michal Stupavský

 

Poněkud nepříznivou zprávou byla nicméně skutečnost, že meziměsíční jádrová inflace činila druhý měsíc v řadě poněkud zvýšených 0,3 % a tudíž anualizovaná meziměsíční jádrová inflace za poslední tři měsíce má nyní určitou tendenci zrychlovat, když za září činila 3,2 %, což je oproti dvouprocentnímu inflačnímu cíli poněkud zvýšená hodnota.

Reklama

 

Nepříznivý je také nárůst inflačních očekávání za poslední měsíc o přibližně 40 bazických bodů na aktuální úroveň 2,3 %. Je zde tedy určité riziko, že by se mohla inflační očekávání zvýšit nad dvouprocentní inflační cíl Fedu.

Reklama

 

Mezi investory velice populární valuační indikátor hlavního amerického akciového indexu S&P 500 amerického profesora ekonomie Roberta Shillera, nositele Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2013, tzv. CAPE neboli cyklicky očištěný poměr P/E, nyní dosahuje hodnoty 36,3x, což znamená, že se nyní americké akcie obchodují přibližně za 36-násobek ročních zisků (10-letý inflačně očištěný průměr). Tato hodnota je téměř tři směrodatné odchylky nad dlouhodobým mediánem a zároveň odpovídá 98. percentilu na časové řadě od roku 1881, což také znamená, že pouze 2 % dat z celé časové řady bylo vyšších, a to konkrétně při technologické bublině kolem roku 2000 a na přelomu let 2021 a 2022. Na základě tohoto valuačního indikátoru se tak nyní americké akcie jeví jako velice výrazně nadhodnocené, což pro střední až dlouhý investiční horizont jednoznačně implikuje silně podprůměrné očekávané výnosy.

 

Výše uvedený analytický závěr podporuje také následující analýza, v jejímž rámci jsme provedli regresní analýzu pomocí logaritmické funkce, kde jsme startující valuaci CAPE proložili následným průměrným ročním výnosem na 10leté periodě. Tato regresní analýza přitom jednoznačně implikuje, že aktuální očekávané průměrné roční zhodnocení indexu S&P na 10leté periodě do roku 2034 se pohybuje na velice podprůměrných úrovních.

 

Pokud jde o vývoj na finančních trzích v minulém týdnu, akcie zaznamenaly v průměru mírný růst s tím, že globální akciový index MSCI All Country World připsal zisk 0,6 %. Na druhou stranu pokračovaly v poklesu dluhopisy, když globální dluhopisový index Bloomberg Global-Aggregate odepsal 0,6 %. Výnos do doby splatnosti pro investory vůbec toho nejdůležitějšího dluhopisu, amerického vládního dluhopisu s 10letou splatností, 10-year US Treasury Bond, vzrostl o dalších 13 bazických bodů na 4,10 %. Komodity dle indexu Bloomberg Commodity Total Return v průměru poklesy o 1,2 %.

Od začátku letošního roku pak akcie připisují zisk 17 %, komodity 7 % a dluhopisy už pouze 1 %.

 

Michal Stupavský
Michal Stupavský
Investiční stratég, Conseq Investment Management

Michal Stupavský má 16 let profesionálních zkušeností z finančních trhů, asset managementu a velkých nadnárodních průmyslových korporací. Jako investiční stratég největšího českého nezávislého asset managera Conseq Investment Management zodpovídá primárně za globální ekonomickou analýzu, a valuace globálních akciových a dluhopisových trhů. Na investičních konferencích pravidelně přednáší téma globálního investičního výhledu. Je rovněž pravidelným hostem na televizní stanici ČT24, spoluautorem první české knihy o behaviorálních financích Investor 21. století a autor Investičního slovníku. Vystudoval finance a oceňování podniku na VŠE v Praze a je rovněž držitelem mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Působí také v Prague Finance Institute jako hlavní analytik. Michal Stupavský hovoří plynně anglicky, německy a francouzsky.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama