Michal Stupavský

Michal Stupavský
Investiční stratég, Conseq Investment Management

Michal Stupavský má 16 let profesionálních zkušeností z finančních trhů, asset managementu a velkých nadnárodních průmyslových korporací. Jako investiční stratég největšího českého nezávislého asset managera Conseq Investment Management zodpovídá primárně za globální ekonomickou analýzu, a valuace globálních akciových a dluhopisových trhů. Na investičních konferencích pravidelně přednáší téma globálního investičního výhledu. Je rovněž pravidelným hostem na televizní stanici ČT24, spoluautorem první české knihy o behaviorálních financích Investor 21. století a autor Investičního slovníku. Vystudoval finance a oceňování podniku na VŠE v Praze a je rovněž držitelem mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Působí také v Prague Finance Institute jako hlavní analytik. Michal Stupavský hovoří plynně anglicky, německy a francouzsky.

Akciové trhy poměrně výrazně poklesly

Minulé pondělí byl zveřejněn český index nákupních manažerů PMI v průmyslu. Index sice vzrostl z červencových 43,8 bodů na srpnových 46,7 bodů, stále se nicméně nachází pod klíčovou 50-bodovou hranicí. To znamená, že opět došlo k meziměsíčnímu zhoršení provozních podmínek v českém průmyslovém sektoru.

Hibernace české ekonomiky, aneb ztracená pětiletka

Minulé pondělí byl zveřejněn nejvýznamnější konjunkturální indikátor německé ekonomiky, index ifo, a to za měsíc srpen. Index poklesl z červencových 87,0 bodů na srpnových 86,6 bodů. Přitom mezi německými podniky došlo jak ke zhoršení hodnocení stávající situace, tak i ke zhoršení hodnocení očekávaní do následujících měsíců.

Krize německého průmyslového sektoru pokračuje dál

Ve čtvrtek byly zveřejněny německé indexy nákupních manažerů PMI za srpen. Index PMI německého průmyslového sektoru poklesl z 43,2 bodů na 42,1 bodů. Klíčové v tomto ohledu je, že se tento klíčový index kondice německého průmyslového sektoru nachází již 26 měsíců v řadě pod klíčovou 50-bodovou hranicí, konkrétně od července roku 2022.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama