J&J přestane dodávat do Ruska

Zemi ale bude dál zásobovat léky a zdravotnickými potřebami...

J&J přestane dodávat do Ruska
 Redakce
Redakce

Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson (J&J) přestane do Ruska dodávat kosmetické výrobky. Zemi ale bude dál zásobovat léky a zdravotnickými potřebami. Firma, která tak podobně jako jiné západní společnosti reaguje na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu, to uvedla ve svém dnešním sdělení. J&J prodává řadu produktů zaměřených na zdraví pleti, krásu a péči o ústní dutinu. Stojí za značkami jako jsou Neutrogena, Aveeno a Listerine.

Společnost spolu s několika dalšími výrobci léků jako Eli Lilly and Company a Pfizer začátkem tohoto měsíce oznámila, že zastaví reklamu, registraci do klinických studií a veškeré další investice v Rusku. Registrace zastavuje i na Ukrajině a v Bělorusku. Do celého regionu bude ale dál dodávat léky a zdravotnický materiál.

Reklama

J&J podporuje v humanitární krizi na Ukrajině své tamní zaměstnance. Dnes firma uvedla, že zdvojnásobila pomoc na deset milionů dolarů (téměř 220 milionů Kč).

Z Ruska se na protest proti jeho vojenské invazi na Ukrajinu stáhlo mnoho západních firem. Giganti spotřebního zboží, jako jsou PepsiCo, Procter & Gamble a Nestlé, ale uvedli, že svou přítomnost v zemi jen omezí, aby mohli poskytovat základní položky pro výživu a hygienu, jako je mléko a plenky. Některé jiné podniky se pak už do země znovu vracejí - příští týden se podle serveru rbc.ru chystají znovu otevřít pobočky německého obchodního řetězce OBI.

Reklama


Zdroj: ČTK


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama