Jak vydělat peníze?

Peníze v různých formách provázejí lidstvo už tisíce let. Jejich podoba se postupně měnila od bronzových napodobenin mušlí, přes kovové mince, papírové bankovky až po digitální číslo na bankovním účtu. Společně s jejich existencí se pojí otázka, která se jen tak nezmění: „Jak vydělat peníze?“

Jak vydělat peníze?
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

V současnosti existuje nepřeberná řada možností, jak zlepšit svou finanční situaci. Na internetu najde zvídavý čtenář celou řadu rad. Od prodeje krevní plazmy, až po vyplňování dotazníků online. Řada zájemců však nechce riskovat své zdraví ani si vydělat pár desítek korun za půlhodinové vyplňování údajů. Jaké zajímavější cesty se tedy nabízí k získání více peněz kromě tradičního zaměstnání?

Kvalifikace a trh práce


Není žádným tajemstvím, že ne každý je spokojený se svým zaměstnáním. Realita pracovního trhu s sebou v každém období naší civilizace přináší příležitosti v podobě specifických profesí. V současnosti je na špičce vyhledávaných oborů například IT, bez kterého se neobejde žádná firma ani instituce. Přitom v roce 2022 chybělo v Česku přes 10 000 odborníků s potřebnou kvalifikací.

Jednou z nejefektivnějších cest k vylepšení výplatní pásky tak může být vhodný rekvalifikační kurz. Díky nově nabytým znalostem žadatel spíše zaboduje u budoucího zaměstnavatele. Mnoho jejich absolventů se shodne na tom, že je důležité si vybrat obor, ke kterému má student předpoklady a zároveň ho naplňuje. Na nové pozici pak nejen vydělají více peněz, ale zároveň jim zaměstnání přináší osobní zadostiučinění.

Reklama

"Freelancer"

Freelance - práce na volné noze


Populární volbou pro kvalitní výdělek je v dnes tzv. freelance, nebo jednoduše „práce na volné noze“. Každý, kdo má znalosti v kreativním psaní, programování, marketingu, grafickém designu a jiných žádaných oblastech může být freelancer. Práci tohoto formátu se lze věnovat na plný úvazek, anebo si jen přivydělávat. Zpočátku může být těžké prorazit, zejména v oborech s vysokou konkurencí. V tomto ohledu pomohou začínajícím podnikavcům různé platformy, které za poplatek propagují nabídku jejich služeb. Pro freelance je nutné mít založenou živnost.

Reklama

"podnikání

On-line obchodování a podnikání


Jedním z nesmrtelných povolání, které dozajista nikdy nezmizí, je obchod. Prodávat umí do určité míry každý z nás a ti nejschopnější se díky tomu mohou bez problému uživit. Kromě samotné schopnosti prodeje je důležitá volba správného tržiště. Pro tyto účely je ideální on-line prostor. Výjimkou dnes není přivýdělek drobným prodejem na platformách, jako je Amazon, Vinted nebo Bazoš. I zde je potřeba při vysoké kvantitě úspěšných obchodů založit živnost. Mnoho úspěšných obchodníků si nakonec založí vlastní e-shop, kde přeprodává zboží nebo se věnuje specifickým produktům na trhu.

Investice - krátkodobé a dlouhodobé


Peníze se dají vydělat i pasivní formou za pomoci vhodných investic. Ty se mohou skládat z drobných i vysokých částek. Potenciál výdělku je pak často úměrný rizikovosti investice. S dobrou strategií a kvalitními informacemi je možné na investování vydělávat. Ti opravdu úspěšní investoři však přemýšlejí v dlouhodobém horizontu a vyhýbají se lákavým nabídkám snadných zisků, které se velmi často ukazují přinejlepším jako riziková spekulace, anebo dokonce podvod.

Podílové fondy


Tento investiční nástroj shromažďuje peníze od malých i velkých investorů a za tyto prostředky následně nakupuje aktiva. Každý investor pak vlastní podíl na základě výše své investice. Podkladových aktiv přitom může být celá řada. Obvyklé jsou fondy zaměřené na dluhopisy, akcie, nemovitosti a další. Jelikož se o fond starají profesionální odborníci, je členství ve fondu často vykoupeno vyšším členským poplatkem. Podílové fondy jsou mnohdy využívány jako efektivní způsob diverzifikace portfolia pro dlouhodobé investování. Často umožňují pravidelné nízké investice, které umožňují dlouhodobé úročení. Díky němu bývá po letech konečná hodnota i násobně vyšší, než součet jednotlivých vložených částek. Postupné investování také pomáhá diverzifikovat v čase a průměrovat zhodnocení.

"investice

Investování do akcií


Tyto cenné papíry představují další z možností, které může investor zařadit do svého portfolia. Díky nabytí akcií se z investora stává akcionář s vlastnickým podílem. I s poměrně malým kapitálem je tak možné získat kus nadnárodní korporace.

Akcie mohou svým majitelům vydělat prostřednictvím dividendy, kterou akciová společnost vyplácí svým akcionářům ze svého zisku. Hlavním způsobem, jak zhodnotit finance na akciích ovšem zůstává jejich nákup a prodej ve vhodnou dobu. Investoři, kteří si netroufají odhadovat takové obchody sami, pak raději využívají například služby akciových fondů, kde za poplatek vše spravuje společnost zastřešující fond. Jinou variantou je využití správce portfolia, který investuje jménem investora na jeho účet i riziko. Tento způsob investování může být levnější, než je tomu u fondu.

"investování

Investice a ukládání do zlata


Kdo by nesnil o vlastní zlaté cihle. Zlato vždy bylo známkou bohatství a jeho vlastnictví může být efektivním způsobem, jak bojovat s inflací. Díky investičním nástrojům už dnes mohou zlato vlastnit i drobní investoři. Za pomoci investování a spoření do zlata od BHS například stačí měsíčně zasílat tisíc korun a po předem vypočítaném čase investor obdrží vlastní zlatou cihlu, kterou bude fyzicky vlastnit. Nabízí se i tradiční možnost sběru zlatých mincí, které mohou ve správné kombinaci navýšit samotnou cenu zlata i o sběratelskou hodnotu.

Výhody dlouhodobého investování


Velkou výhodou dlouhodobého investování, nejen u zlata, je průměrování ceny. To znamená, že investor ukládá obdobné částky v nezávislosti na stavu trhu. Jeho vklad se tak v dlouhodobém horizontu zprůměruje a podstatně sníží případnou dočasnou ztrátu.

Na tomto principu lze investovat do akcií, zlata, kryptoměn nebo například půjček peer to peer. Jen málokterá doba, než ta, ve které žijeme, přinesla v minulosti tolik příležitostí k vydělávání peněz. Každý si může zvolit, zda zlepší svou kvalifikaci nebo se pustí do vlastního podnikání. Někdo je zase spokojený se svou prací a další zhodnocení hledá ve vhodných investicích. Cest je mnoho, ale ta správná by měla kromě finančního zhodnocení přinášet i pocit zadostiučinění.

[sc:articleform id=11 articleid=3179]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama