Komunitní energetika v kostce, jak poslat přebytek vyrobené energie svým blízkým

Přebytky energie z domácí fotovoltaiky už nemusí zůstávat nevyužité nebo se za minimální cenu prodávat zpět do sítě. Díky novému systému sdílení elektřiny lze přebytky posílat třeba rodině nebo sousedům. Tento krok nejen snižuje náklady na energie, ale přináší i ekologické výhody.

Komunitní energetika v kostce, jak poslat přebytek vyrobené energie svým blízkým
 Redakce
Redakce

Ačkoliv jde zatím o přechodné řešení, od srpna 2023 je v České republice možné sdílet elektřinu napříč celou zemí, což otevírá cestu k větší energetické soběstačnosti a udržitelnosti.

Od srpna 2023 vstoupil v České republice v platnost nový systém, který umožňuje sdílení elektřiny vyrobené z domácích fotovoltaických elektráren (FVE). Tento inovativní přístup přináší možnost využívat přebytky energie z FVE nejen pro vlastní potřebu, ale i pro další odběrná místa, a to klidně i na druhém konci republiky. Přechodné řešení, které již začalo fungovat, přináší novou éru komunitní energetiky.

Reklama

Jak sdílení elektřiny funguje?

V praxi to znamená, že pokud máte na svém domě fotovoltaickou elektrárnu, která v době slunečních dnů vyrábí více energie, než dokážete spotřebovat, můžete přebytky posílat dál. „Dříve byste přebytky poslali zpět do sítě, respektive je za poměrně nízkou cenu prodali dodavateli. Od srpna je situace jiná a myšlenka komunitní energetiky se stává realitou. Přebytky můžete poslat třeba svým rodičům žijícím na druhém konci republiky, využít je na chatě nebo jimi zásobovat lokální školu,“ vysvětluje Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ze společnosti Kalkulátor.cz. Tento koncept sdílení není omezen jen na jednotlivé domácnosti. Elektřinu mohou sdílet i firmy, školy, obce nebo další organizace. Možnosti, jak efektivně využít přebytky, jsou široké a systém umožňuje zajištění energie i v situacích, kdy například solární elektrárna vyrábí energii, ale v danou chvíli není potřeba, jako je tomu například o víkendech ve firmách, kdy neprobíhá výroba.

Registrace k systému sdílení elektřiny

Aby se domácnosti, firmy či jiné subjekty mohly zapojit do systému sdílení, musí projít jednoduchou registrací u Elektroenergetického datového centra (EDC), což je nově vzniklá společnost, kterou provozuje ČEPS spolu s regionálními distribučními firmami ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce. Registrace probíhá na webových stránkách EDC, kde je potřeba vytvořit uživatelský účet a podat Žádost o uzavření smlouvy o přístupu do informačního systému EDC. Po vyplnění žádosti obdrží žadatel do 20 dnů návrh finální smlouvy, kterou je třeba elektronicky podepsat a odeslat zpět. Následně může žadatel zvolit odběrná místa, se kterými bude sdílet elektřinu. Proces je navržen tak, aby byl co nejjednodušší a intuitivní. K dispozici je i zákaznická podpora nebo pomoc přímo od dodavatelů energií.

Reklama

Technická stránka věci – výměna elektroměru

Kromě nezbytné administrativy je součástí procesu také technická příprava. Aby sdílení elektřiny fungovalo efektivně, je třeba mít nainstalovaný chytrý elektroměr, který umožňuje průběžné měření spotřeby a výroby energie v 15minutových intervalech. Tento elektroměr je nezbytný pro sledování toho, kolik energie bylo vyrobeno a spotřebováno, aby bylo možné správně účtovat sdílenou elektřinu. Pokud chytrý elektroměr ještě nemáte, distributor ho nainstaluje do tří měsíců od podpisu smlouvy.

Výhody a nevýhody sdílení elektřiny

Jednou z hlavních výhod je možnost zvolit si, komu energii poskytnete. Tento systém nabízí nejen úsporu na nákladech za elektřinu, ale také ekologické přínosy. Díky sdílení se může snížit množství emisí skleníkových plynů, protože se snižuje potřeba elektřiny vyrobené konvenčními způsoby. Nicméně, finanční úspora se vztahuje jen na neregulovanou složku elektřiny, tedy na cenu silové elektřiny. Regulované poplatky za distribuci zůstávají stejné. Přesto je i tato úspora zajímavá, protože sdílení elektřiny umožňuje efektivnější využití vlastní výroby energie.

Budoucnost komunitní energetiky

Ačkoliv sdílení elektřiny již probíhá, jde zatím jen o dočasné řešení. Zásadní nevýhodou současného režimu je, že energie musí být spotřebována v reálném čase, tedy v rámci 15minutového intervalu, ve kterém byla vyrobena. Pokud se energie v daném čase nevyužije, je poslána zpět do sítě jako přebytek. Do budoucna se plánují vylepšení systému, například zavedení velkokapacitních baterií, které umožní skladovat elektřinu pro pozdější využití. Plná verze sdílení elektřiny by mohla být k dispozici v roce 2026. Už teď je však jasné, že o sdílenou energetiku je velký zájem, jak dokládají tisíce podaných žádostí o registraci do systému. Tento trend směřuje k větší nezávislosti na tradičních dodavatelích energie a podporuje udržitelnost i ekonomickou efektivitu.

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama