Počet zemřelých výrazně klesl

Na konci třetího čtvrtletí letošního roku měla Česká republika 10 526 937 obyvatel...

Počet zemřelých výrazně klesl
 Redakce
Redakce

Na konci třetího čtvrtletí letošního roku měla Česká republika 10 526 937 obyvatel. To bylo o 10 230 více než na začátku letošního roku. Situace kolem počtu obyvatel se po pandemii koronaviru stabilizovala. V loňském roce touto dobou jsme však bohužel museli informovat o úbytku obyvatelstva, který byl srovnatelný s vymřením celého okresního města o velikosti Berouna. Naštěstí statistiky nám jasně říkají, že tato kritická doba je již za námi.

Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl za tři čtvrtletí letošního roku záporný a tvořil 11 170 lidí. Růstu počtu obyvatel jsme dosáhli díky stěhování. Za tři čtvrtletí letošního roku se do naší země přistěhovalo 44 933 lidí, oproti tomu k vystěhování došlo pouze ve 23 533 případech. 

Počet živě narozených dosáhl za tři čtvrtletí letošního roku úrovně 76 895 dětí. To bylo oproti stejnému období loňského roku o 8 359 dětí méně. Počet sňatků za devět měsíců letošního roku narostl oproti stejnému období před rokem o 6 830 na 47 062. Naopak počet rozvodů klesl o 1 332 na 14 702.  

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama