Podnikatelé zasažení povodněmi mohou žádat o daňové úlevy a podporu zaměstnanosti

Podnikatelé, které nedávné povodně zasáhly, mohou nyní využít několik podpůrných opatření včetně daňových úlev a programů na podporu zaměstnanosti. Podle České asociace pojišťoven způsobily povodně škody v hodnotě přes 16,3 miliardy korun, přičemž bylo nahlášeno více než 85 000 pojistných událostí.

Podnikatelé zasažení povodněmi mohou žádat o daňové úlevy a podporu zaměstnanosti
 Redakce
Redakce

Podnikatelé mohou požádat finanční úřad o posečkání s úhradou daně nebo o splátkový kalendář, pokud v důsledku povodní nemohou dostát svým daňovým povinnostem. V případě záloh na daň z příjmů je možné žádat o jejich úpravu či úplné prominutí, avšak podnikatelé budou muset doložit očekávaný pokles zisku. Kromě toho mohou podnikatelé požádat o prominutí úroků z prodlení, pokud jsou v platbě daní v prodlení.

Dary poškozeným povodněmi

Povodněmi postižení podnikatelé jsou také osvobozeni od poplatků souvisejících s daňovým řízením. Na rozdíl od přiznání k dani z příjmů, kde je možné požádat o prodloužení lhůty, u přiznání k DPH tato možnost není. V tomto případě lze pouze požádat o posečkání platby, prominutí úroků nebo pokuty za pozdní podání. Ministr financí již schválil prominutí pokut za nedodržení povinností spojených s kontrolním hlášením.

Reklama

Dary poskytnuté fyzickým či právnickým osobám poškozeným povodněmi budou od daně osvobozeny, přičemž dárci budou moci tyto dary odečíst až do výše 30 % základu daně. Obce a města v postižených oblastech mají možnost osvobodit zasažené nemovitosti od daně z nemovitých věcí až na dobu pěti let, což se bude týkat daně pro rok 2025 a další roky.

Příspěvek na náhrady mezd

Podnikatelé, kteří museli přerušit výrobu kvůli povodním, výpadkům energie nebo nedostatku surovin, mohou rovněž žádat o podporu zaměstnanosti prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí. Tento program poskytuje příspěvek na náhrady mezd ve výši 50 % včetně povinných odvodů.

„Příspěvek činí maximálně 18 400 Kč měsíčně na jednoho zaměstnance a je určen na pokrytí mezd v období, kdy zaměstnanci nemohli kvůli povodním pracovat,“ uvedl David Rys ze společnosti Rödl & Partner. Podmínkou získání příspěvku je žádost zaměstnavatele, dohoda s Úřadem práce a doložení škod způsobených povodněmi. Období, za které lze příspěvek čerpat, končí 31. října 2024.

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama