Praha chce zvýšit poplatek za ubytování turistů, oproti zahraničí je směšně nízký

Praha plánuje zvýšení poplatku za pobyt, který turisté platí za ubytování ve městě. Podle vedení hlavního města je současná výše, stanovená na 50 korun za noc, příliš nízká v porovnání s ostatními evropskými metropolemi.

Praha chce zvýšit poplatek za ubytování turistů, oproti zahraničí je směšně nízký
 Redakce
Redakce

Zvýšení tohoto poplatku by mohlo přinést stamiliony korun do městské pokladny, které by byly využity na rozvoj turistické infrastruktury, úklid a další služby.

V současnosti turisté v Praze platí za každou noc v hotelu poplatek ve výši 50 korun, což je v přepočtu zhruba dvě eura. Tento poplatek slouží městu a jednotlivým městským částem k financování provozu veřejných služeb, například údržby ulic a svozu odpadu. Představitelé Prahy však tvrdí, že tato částka neodpovídá skutečným potřebám města ani úrovni poplatků v jiných evropských metropolích. Zatímco v Praze činí poplatek pouhých 50 korun, ve městech jako Vídeň, Budapešť či Berlín jsou tyto částky několikanásobně vyšší.

Reklama

V Amsterdamu je poplatek 10x vyšší

V některých městech se poplatky pohybují od 120 do 555 korun za noc. Například v Berlíně turisté zaplatí za nocleh přibližně 175 korun, ve Varšavě dokonce 275 korun a v Amsterdamu je poplatek téměř 555 korun za noc. Z tohoto srovnání vyplývá, že Praha zaostává za svými evropskými protějšky a přichází tak o významné příjmy, které by mohly být využity na zlepšení městské infrastruktury.

Odhaduje se, že v roce 2023 Praha na turistickém poplatku vybrala přibližně 800 milionů korun. Pokud by se poplatek zvýšil na úroveň například Varšavy, tedy na 275 korun, Praha by si mohla polepšit o téměř tři miliardy korun. Tyto dodatečné příjmy by mohly být využity na rozvoj lepší infrastruktury pro turisty, údržbu veřejných prostranství a další zlepšení kvality života ve městě.

Reklama

Zvýšení by uvítala i další města

Podobně jako Praha, i další česká města vybírají maximální poplatek 50 korun za noc, což je zákonem stanovený limit. Mezi nimi jsou například Český Krumlov, Brno, Olomouc či Karlovy Vary. I v těchto městech by však podle představitelů zřejmě neměli námitky proti zvýšení tohoto limitu, pokud by to umožnila legislativa. Karlovy Vary by se například pravděpodobně nebránily vyšší turistické taxě, která by mohla přinést dodatečné prostředky pro jejich rozvoj. Změna zákona, která by umožnila zvýšit tento poplatek, však zatím není na pořadu dne. Ministerstvo financí, které má tuto oblast na starosti, v současné době se změnou legislativy nepočítá. Přesto je možné, že pokud by poslanci nebo kraje přišli s návrhem na zvýšení turistického poplatku, ministerstvo by bylo ochotno tuto otázku projednat.

Turistický poplatek je důležitým zdrojem příjmů pro města a jeho výše by měla odpovídat skutečným nákladům na udržení kvalitní infrastruktury a služeb pro návštěvníky. Většina turistů je navíc podle odborníků zvyklá na vyšší sazby v jiných evropských městech, takže případné zvýšení poplatku v Praze by nemělo negativní dopad na turistický ruch. Pro Prahu a další česká města by vyšší poplatky mohly znamenat větší investice do rozvoje turistických oblastí a zkvalitnění veřejného prostoru, což by v konečném důsledku přispělo nejen k lepšímu zážitku pro turisty, ale také ke zlepšení kvality života obyvatel.

Více o praha česko

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama