Přehled změn pro řidiče od října 2024: Přísnější pravidla pro povinné ručení a zjednodušení administrativy

Od října 2024 vstoupí v platnost významné změny v oblasti povinného ručení, které zasáhnou většinu řidičů v České republice. Změny zahrnují zejména povinnost okamžité úhrady pojistného a zrušení nutnosti nosit fyzický doklad o pojištění.

Přehled změn pro řidiče od října 2024: Přísnější pravidla pro povinné ručení a zjednodušení administrativy
 Redakce
Redakce

Nová legislativa je zaměřena na zjednodušení administrativy a zvýšení jistoty při krytí rizik pro pojišťovny i účastníky silničního provozu. Řidiči by však měli počítat s přísnějšími podmínkami, pokud jde o platby pojistného a další související povinnosti.

1. Okamžitá úhrada pojistného

Od října 2024 již pojištění nezačne platit okamžitě po jeho sjednání, ale až po připsání platby na účet pojišťovny. Toto opatření eliminuje riziko, že řidič způsobí nehodu v době, kdy jeho pojistka není ještě kryta, což dříve vedlo ke komplikacím při uplatňování nároků na pojistné plnění. Tato změna bude vyžadovat, aby si řidiči pečlivěji hlídali termíny úhrad a včasně zajistili platbu. „Tento nový postup znamená, že pojištění nabude platnosti až po připsání platby na účet pojišťovny. Pokud pojistné nebude uhrazeno včas, pojišťovna může posunout počátek platnosti pojištění nebo smlouvu zrušit,“ říká Martin Thienel z Kalkulátor.cz.

Reklama

2. Zrušení povinnosti vozit bílou (dříve zelenou) kartu

Další výraznou změnou je zrušení povinnosti vozit s sebou bílou kartu jako doklad o sjednání povinného ručení. „Od 1. října 2024 již tuto kartu nebudou policisté po řidičích vyžadovat. To, zda je auto řádně pojištěno, si při kontrole zjistí sami pomocí online databáze,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Macura. Tato změna zjednoduší situaci řidičů, kteří si již nebudou muset lámat hlavu s tím, zda mají kartu při sobě. Pokud však budou cestovat do zahraničí, zůstává nadále povinnost mít ji u sebe. Očekává se ale, že i tato povinnost by mohla být v roce 2025 nahrazena elektronickou verzí.

3. Postup při prodlení s platbou

Nová pravidla týkající se okamžité úhrady pojistného mají za cíl odstranit nejasnosti a rizika, která vznikají v případech, kdy pojistné není včas uhrazeno. Pojišťovny budou mít možnost pojistku zrušit v případě, že řidič neprovede platbu včas. To může být problémem zejména pro ty, kteří jsou zvyklí sjednat pojištění s odloženým počátkem platnosti. Pokud platba nebude provedena včas, pojišťovny mohou čekat několik dní na platbu, ale poté pojištění zrušit.

Z tohoto důvodu je důležité, aby si řidiči pečlivě hlídali termíny a věnovali pozornost smluvním podmínkám. Některé pojišťovny již přecházejí na nové podmínky, proto je důležité si detailně přečíst podmínky nové smlouvy. Pro většinu řidičů budou tyto změny znamenat nutnost lepší organizace při sjednávání a placení povinného ručení. Řidiči by si měli nastavit připomínky k termínům úhrad a zvážit využití služeb, které nabízejí srovnání pojištění a podrobné vysvětlení pojistných podmínek. Další důležitou radou je pečlivě si přečíst pojistné smlouvy, zejména co se týče podmínek pro zrušení pojistky při neuhrazeném pojistném. Některé pojišťovny budou mít přísnější pravidla a mohou pojištění zrušit i po krátkém prodlení s platbou. Změny přinášejí větší jistotu pro všechny zúčastněné v silničním provozu, ale zároveň kladou větší důraz na pečlivé dodržování termínů a povinností.

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama