Přehledně: Jak správně vybrat zimní pneumatiky a na co si dát pozor

S příchodem chladného počasí nastává každoroční období přezutí pneumatik. Zimní pneumatiky nejsou jen otázkou dodržování zákona, ale především bezpečnosti. V České republice jsou od 1. listopadu povinné v případě, že se na silnici nachází sníh, led nebo námraza, případně pokud lze takové podmínky předpokládat.

Přehledně: Jak správně vybrat zimní pneumatiky a na co si dát pozor
 Redakce
Redakce

Co je důležité při výběru zimních pneumatik, proč jsou celoroční pneumatiky kompromisem a na co si dát pozor, aby vaše vozidlo bylo připraveno na zimu, tady je krátký přehled.

Přezutí na zimní pneumatiky není v České republice jen doporučení, ale také zákonná povinnost. Zákon ukládá povinnost používat zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března v případě, že na vozovce leží sníh, led nebo námraza, nebo lze takové podmínky předpokládat. Případně je povinnost přezutí zimních pneumatik vyznačena dopravní značkou. Důležitým ukazatelem, kdy přezout na zimní pneumatiky, je pokles teplot pod 7°C. Při těchto teplotách letní pneumatiky ztrácejí své optimální vlastnosti, zejména přilnavost, což výrazně snižuje bezpečnost jízdy.

Reklama

Zimní versus letní pneumatiky: Jaké jsou rozdíly?

Hlavní rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami spočívá v jejich konstrukci a materiálovém složení. Zimní pneumatiky jsou vyrobeny z měkčí směsi, která zůstává pružná i při nízkých teplotách, což zajišťuje lepší přilnavost na kluzkých površích. Další klíčový rozdíl je v dezénu pneumatiky. Zimní pneumatiky mají hlubší a více členitý vzorek, který zajišťuje lepší trakci na sněhu a ledu. Typicky jsou vybaveny drážkami pro lepší odvod vody a rozbředlého sněhu, což snižuje riziko aquaplaningu. Pneumatiky, které jsou určené pro zimní období, nesou označení M+S (Mud and Snow) nebo symbol tří horských vrcholů se sněhovou vločkou (3PMSF), který garantuje, že pneumatiky splňují přísné evropské normy pro zimní provoz.

Výhody dvou sad pneumatik

Používání dvou sad pneumatik – jedné na léto a druhé na zimu – má hned několik výhod. Především se jedná o lepší přizpůsobení různým klimatickým podmínkám, což zajišťuje vyšší bezpečnost a komfort při jízdě. Další výhodou je rychlejší a jednodušší servis před sezónou, protože v tomto případě dochází pouze k výměně kompletních kol. Není třeba montovat pneumatiky na disky, což šetří čas i peníze. Nicméně odborníci doporučují před každou sezónou nechat pneumatiky převážit a zkontrolovat geometrii vozu. Správně nastavený podvozek a tlak v pneumatikách prodlužují jejich životnost a zajišťují optimální jízdní vlastnosti.

Reklama

Celoroční pneumatiky: Kompromis pro specifické podmínky

V posledních letech nabírá na popularitě segment celoročních pneumatik, které představují kompromis mezi letními a zimními pneumatikami. Tyto pneumatiky splňují legislativní požadavky pro zimní provoz a jsou navrženy tak, aby zvládly jak teplé, tak chladné podmínky. Ovšem jejich vlastnosti nejsou zcela ideální ani pro zimní, ani pro letní sezónu. Celoroční pneumatiky se doporučují pro řidiče, kteří najedou méně než 5 000 kilometrů ročně, pohybují se hlavně ve městě a v oblastech s mírnými zimami, kde je dobrá údržba silnic. Pokud však řidič pravidelně jezdí ve vyšších nadmořských výškách nebo ve ztížených zimních podmínkách, doporučuje se raději investovat do zimních pneumatik.

Co hrozí při nehodě bez zimních pneumatik?

Nepřezutí na zimní pneumatiky může mít nejen právní důsledky, ale také finanční. V případě nehody v zimním období a při nepoužití zimních pneumatik hrozí, že pojišťovna může krátit plnění škod z povinného ručení až o pětinu. Tento postih může být uplatněn i v případě, že řidič nehodu nezavinil. Pokud pneumatiky navíc nesplňují minimální požadovanou hloubku dezénu (1,6 mm pro letní a 4 mm pro zimní pneumatiky), může pojišťovna plnění dokonce zcela zamítnout. To podtrhuje důležitost pravidelné kontroly pneumatik, nejen před přezutím, ale i během sezóny.

Investice do kvalitních pneumatik se vyplatí

Při výběru zimních pneumatik je klíčové zaměřit se na kvalitu. Investice do osvědčených značek může výrazně ovlivnit bezpečnost a jízdní komfort. Při nákupu je důležité znát rozměr pneumatik doporučený výrobcem vozu a rozhodnout se, jaké vlastnosti jsou pro vás prioritní – například nízký valivý odpor, který snižuje spotřebu paliva, nebo co nejlepší trakce na sněhu a ledu. Podle odborníků se vyplatí sledovat výsledky nezávislých testů pneumatik, které mohou být dobrým vodítkem při výběru. Také je důležité přihlížet k podmínkám, ve kterých nejčastěji jezdíte, a tomu přizpůsobit své rozhodnutí.

Zimní pneumatiky a havarijní pojištění

Pro zajištění maximální ochrany v zimním období se doporučuje kromě povinného ručení uzavřít i havarijní pojištění. „Havarijní pojištění osobně doporučuji pro dražší auta, nebo pokud je pro vás auto důležité. Zvláště v zimním období je riziko nehody vyšší nejen díky zhoršenému počasí, ale i dřívější tmě. Je důležité mít auto na vhodných a kvalitních pneumatikách a v dobrém technickém stavu. A když dojde na nejhorší, mít dobré pojištění,” dodává Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama