Ranní zpravodaj: Jerome Powell zmírnil vyhlídky na brzké snížení úrokových sazeb

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Jerome Powell zmírnil vyhlídky na brzké snížení úrokových sazeb
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie v pondělí klesly poté, co předseda Fedu Jerome Powell zmírnil vyhlídky na brzké snížení úrokových sazeb. Index S&P 500 zakončil seanci poklesem o 0,3 %, což signalizuje mírný ústup z rekordní série tohoto benchmarku. o přimělo obchodníky snížit sázky na snížení sazeb - nejen na březen, ale i na květen. Americké dluhopisy se propadly, přičemž výnos desetiletých státních dluhopisů vzrostl na 4,17 %. Průmyslový index Dow Jones  ztratil přibližně 0,7 %, zatímco technologický Nasdaq Composite klesl o 0,2 %. Akcie se propadly poté, co minulý týden byl jako na horské dráze, který celkově skončil růstem díky vydařené lednové zprávě o zaměstnanosti a silným zveřejněným výsledkům hospodaření.

Investoři nyní hledají inspiraci ve čtvrtletních výsledcích z tohoto týdne, triumfální reporty společností Meta a Amazon z minulého týdne pomohly poslat akcie do rally, a to bez větších ekonomických zpráv. Akcie společnosti McDonald's v pondělí klesly o více než 3 % poté, co její tržby zaostaly za odhady Wall Street. V pondělí zveřejněný údaj ISM pro sektor služeb za leden ukázal zrychlení růstu, což dále snižuje šanci na snížení sazeb v březnu.

Reklama

Společnost Nvidia se dostala na nová historická maxima. Akcie polovodičového gigantu vyskočily o zhruba 4 % a dotkly se historického maxima 694,97 USD poté, co analytici Goldman Sachs zvýšili cílovou cenu. Akcie společnosti Apple v pondělí rovněž posílily, když analytici zvážili uvedení Vision Pro, který Apple označuje jako prostorový počítač. Akcie společností z oblasti materiálů, nemovitostí a spotřebního zboží v pondělí zaostávaly. Futures kontrakty na ropu se v pondělí dostaly do zeleného teritoria poté, co se na začátku seance propadly až o 1 %. West Texas Intermediate obnovil dřívější ztráty a pohyboval se nad 72 dolary za barel. Ropa byla dříve v pondělí pod tlakem kvůli interview s Jeromem Powellem. Snaha USA o příměří na Blízkém východě také držela ceny v červeném teritoriu na začátku seance. Vzhledem k rekordní produkci ropy v USA a žádným skutečným ztrátám nabídky ropy na Blízkém východě je geopolitické riziko nyní pod kontrolou. 


Reklama

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama