S&P500

Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna po nejhorším týdnu indexu S&P 500 od začátku roku 2023, když se do centra pozornosti investorů opět dostala inflace, která by mohla ovlivnit rozsah snižování úrokových sazeb. Index S&P 500 vzrostl o téměř 1,2 % a vrátil se tak z výrazné týdenní ztráty.

Americké akcie ve čtvrtek lehce oslabily

Investoři vstřebávali další slabší než očekávané údaje z trhu práce. Trh se v poslední době zmítá mezi protichůdnými impulsy, protože zveřejněné údaje vykreslují nepříznivý obraz ekonomiky. Nedávné slabší údaje svědčí pro hlubší snížení sazeb. Mohly by však být také znamením, že USA jsou na pokraji recese a „měkké přistání“ již není ve hře.

Reklama

Investoři zahájili zářijové obchodování propadem akcií

V úterý odstartoval historicky nejtěžší měsíc na trzích, přičemž v čele poklesu akcií technologických společností byla Nvidia a výrobci čipů. Index DJI se propadl o 1,5 %, tedy o více než 600 bodů. Index S&P 500 klesl o 2,1 %, zatímco technologický Nasdaq Composite se stáhl o 3,3 %.

Index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,4 %

Americké akcie ve středu vzrostly poté, co přerušily svou nejdelší letošní vítěznou sérii. Index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,4 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vyskočil o téměř 0,6 %. Průmyslový index Dow Jones se zvýšil o přibližně 0,1 %.

Trhy si v úterý oddechly a přerušily svou nejdelší letošní rallye

Všechny tři hlavní indexy uzavřely v červených číslech, protože se čeká na středeční revizi počtu vzniklých pracovních pozic amerického úřadu práce za 12 měsíců do března 2024. Index S&P 500 klesl o zhruba 0,2 %, průmyslový index Dow Jones rovněž ztratil přibližně 0,2 %, zatímco technologický Nasdaq Composite klesl zhruba o 0,3 %.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama