Scorecard 2.0 může pomoci investorům

Posuzování kvality korporátních dluhopisů je náročná disciplína...

Scorecard 2.0 může pomoci investorům
 Redakce
Redakce

Posuzování kvality korporátních dluhopisů je náročná disciplína. Nezkušení investoři v ní často chybují. Výsledkem je, že vkládají peníze do pochybných firem. Tento problém by mohl být zmírněn projektem Ministerstva financí ČR, který dává investorům jednoduchý návod, jak ke korporátním dluhopisům přistupovat.

Takzvaný Scorecard 2.0 může pomoci investorům, aby na základní úrovni vyhodnotili různé emise korporátních dluhopisů a identifikovali možná rizika. Při využití nástroje Scorecard 2.0 a jeho doplňujících dokumentů se investoři dozvědí, jak nahlížet na problematiku dluhopisů. Následně z finančních výkazů a dalších zdrojů dokážou přepsat údaje do kalkulačky na skóre, podle kterého lze na základní úrovni posoudit rizikovost korporátních dluhopisů.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama



Scorecard 2.0 dále obsahuje "Desatero varovných signálů investování do korporátních dluhopisů", které investorům může pomoci identifikovat nedůvěryhodné dluhopisy. Desatero by rovněž mělo dopomoci ke zvýšení informovanosti a transparentnosti na trhu s korporátními dluhopisy.

 

Na vytvoření Scorecard 2.0 se podílela řada odborníků a skrze Asociaci pro kapitálový trh ČR i zaměstnanci BH Securities. Další informace o projektu naleznete v odkazu: https://www.mfcr.cz/cs/soukromy-sektor/kapitalovy-trh/podnikani-na-kapitalovem-trhu/2020/verejna-konzultace--scorecard-korporatni-37189


[sc:articleform id=6 articleid=1117]





"Větší informovanost a transparentnost mohou zlepšit fungování trhu s korporátními dluhopisy. Na něm kromě licencovaných společností působí i pochybné firmy, které poškozují pověst celého odvětví korporátních dluhopisů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS


Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama