Sto tisíc teď , zbytek za dva roky, banky bojují o hypoteční klienty

V Česku se letos pozvolna rozjíždí trh s nemovitostmi a toho některé banky využívají k tomu, aby nalákaly další klienty prostřednictvím nových produktů. Třeba ČSOB ve spolupráci s fintech startupem Ownest přichází s inovativním řešením pro lidi, kteří chtějí získat vlastní bydlení, ale nemají dostatečné úspory pro klasickou hypotéku.

Sto tisíc teď , zbytek za dva roky, banky bojují o hypoteční klienty
 Redakce
Redakce

Tento model umožňuje klientům zaplatit pouze 3 % ceny nemovitosti a zbytek doplatit až během následujících dvou let. Zároveň se na českém trhu letos v říjnu zaznamenal mírný pokles hypotečních sazeb, který však pro klienty zatím nepřináší výraznější úlevu.

Nový model financování bydlení, který představuje Ownest ve spolupráci s ČSOB, umožňuje klientům získat vlastní bydlení dříve, než by mohli dosáhnout na běžnou hypotéku. Základní princip spočívá v tom, že si klient vybere nemovitost, která je poté zakoupena v hotovosti. Klient zaplatí 2 % z ceny jako vstupní poplatek a dalších 1 % jako vratnou zálohu, kterou může později využít při odkupu nemovitosti. Poté se může do nového bydlení nastěhovat a platí měsíční nájem.

Reklama

Bydlení za několik desítek tisíc korun

Klient má následně až dva roky na to, aby doplatil zbývající část ceny, sjednal hypoteční úvěr nebo jiným způsobem zajistil financování. Tento model je alternativou pro lidi, kteří například nemají dostatečné úspory na akontaci potřebnou pro klasickou hypotéku, případně se nacházejí v přechodném období, kdy prodávají jinou nemovitost nebo řeší změnu v zaměstnání. „Tento model může oslovit zejména lidi, kteří by jinak na vlastní bydlení čekali delší dobu, než by si dokázali naspořit dostatek prostředků na klasickou hypotéku,“ uvedl Martin Vašek, generální ředitel ČSOB Hypoteční banky.

Pro koho je vhodný tento typ financování?

Projekt míří na širokou skupinu lidí, kteří nemohou okamžitě financovat nákup nemovitosti pomocí tradiční hypotéky. Tento model může pomoci například mladým rodinám, které potřebují rychleji bydlet ve vlastním, nebo živnostníkům a lidem, kteří nedávno změnili zaměstnání a nemohou prokázat stabilní příjmy potřebné pro získání hypotečního úvěru. Další skupinou potenciálních zájemců jsou klienti, kteří již vlastní nemovitost a chtějí ji prodat, ale zároveň nechtějí čekat na dokončení prodeje, aby si mohli pořídit novou. Tato nová služba jim umožňuje zajistit nové bydlení rychle, aniž by museli čekat na dokončení všech transakcí. Model je atraktivní i pro lidi, kteří chtějí mít maximální flexibilitu a třeba nevědí, zda budou chtít nemovitost koupit nebo ji po dvou letech opustí. Smlouva se společností jim zajišťuje právo na odkup nemovitosti za předem dohodnutou cenu po dobu dvou let, což klientům přináší jistotu, že se nebudou muset obávat růstu cen na trhu během této doby.

Reklama

Hypoteční sazby klesají pomalu

Zatímco se na trhu objevují nové možnosti financování bydlení, hypoteční sazby se v říjnu 2024 nepatrně snížily. Podle údajů Hypoindexu průměrná nabídková sazba hypoték klesla o 0,04 procentního bodu na 5,34 %, což je nejnižší úroveň od května 2022. Přesto se jedná o pouze velmi pozvolný pokles. Navzdory stagnaci hypotečních sazeb ale zaznamenávají realitní makléři zvýšený zájem o nákup nemovitostí.

Klesající splátky hypoték

Mírný pokles sazeb má také vliv na výši měsíčních splátek hypotečních úvěrů. Pro hypotéku ve výši 3,5 milionu korun sjednanou do 80 % hodnoty nemovitosti na 25 let s průměrnou sazbou 5,34 % klesla měsíční splátka v říjnu na 21 155 korun. Oproti září jde o pokles necelé stokoruny, ale v průběhu celého roku se splátky snížily o 1434 korun. Tento vývoj však podle odborníků nevede ke zlepšení dostupnosti bydlení.

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama