Toyota v USA svolává do servisu 100.000 vozů

Důvodem jsou úlomky v motoru, které mohou způsobit jeho zastavení...

Toyota v USA svolává do servisu 100.000 vozů
 Redakce
Redakce

Japonská automobilka Toyota ve Spojených státech svolává do servisu 100.000 automobilů kategorií SUV a pick-up. Důvodem jsou úlomky v motoru, které mohou způsobit jeho zastavení. S odvoláním na Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) o tom dnes informovala agentura Reuters.

Automobilka svolává mimo jiné část pick-upů Toyota Tundra a vozů SUV LX600 s šestiválcovým motorem LX600. Na řešení problému Toyota pracuje.

Reklama

Úlomky z výrobního procesu podle NHTSA mohou znečistit motor a způsobit selhání hlavních ložisek. To může v krajním případě způsobit zastavení motoru a ztrátu hnací síly, dodal úřad.

Jedná se v červnu o druhý problém Toyoty. V pondělí japonské ministerstvo dopravy oznámilo nesrovnalosti v žádostech o certifikaci vozidel několika automobilek včetně Toyoty. V návaznosti na to dnes úředníci zahájili vyšetřování v centrále automobilky.

Reklama

V roce 2020 Toyota v USA svolávala 1,5 milionu vozů kvůli závadě palivového čerpadla. V lednu téhož roku potom kvůli stejnému problému automobilky Toyota a Lexus stahovaly 1,8 milionu vozů.

 

Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama