V polovině roku se dokončilo či připravilo 2500 vybavených nájemních bytů

Počet takzvaných institucionálních nájemních bytů, tedy plně či částečně vybavených bytů provozovaných většími subjekty, v České republice vzrostl na 11.700. V pololetí investoři oznámili čtyři transakce v hodnotě 4,5 miliardy Kč, za které v Praze vznikne 1173 nájemních bytů.

V polovině roku se dokončilo či připravilo 2500 vybavených nájemních bytů
 Redakce
Redakce

Nájemné je v těchto bytech tradičně vyšší než průměrné. To ale v pololetí kleslo, v Praze konkrétně meziročně o tři procenta na 525 korun za metr čtvereční. Je tedy zhruba o 120 korun vyšší, než je průměr v hlavním městě. Vyplývá to z pravidelného reportu realitně-poradenské společnosti BTR Consulting.

Společnost v Praze sleduje tři základní segmenty institucionálního nájemního bydlení. Jedná se o takzvaný 'build to rent' (BTR), tedy moderní projekty nájemních domů pod jedním institucionálním vlastníkem, 'co-living', které se vyznačují sdílenými prostory, kde si mohou nájemci společně vařit a trávit volný čas a moderní projekty zaměřené na spolubydlení studentů. Mezi institucionální projekty report počítá domy s více než 50 novými byty a jedním nájemcem. Segment BTR tvoří v Praze přes 61 procent trhu institucionálního bydlení.

Reklama

V Praze je aktuálně 18 BTR projektů v provozu s téměř 2750 byty. Více než třetina z těchto bytů se nachází v Praze 9, kde se zároveň i nejvíce nájemních bytů aktuálně staví. V kategorii připravovaných projektů dominuje Praha 3. V hlavním městě podle reportu převládají nájemní projekty, které byly předělány z dříve určených k prodeji. Nejvíce zastoupenými a nejžádanější jsou dispozice 1+kk, ty tvoří zhruba 40 procent. Byty 1+kk, a 2+kk tvoří společně téměř čtyři pětiny nájemních bytů, naopak s dispozicí 4+kk jsou ve většině projektů zastoupeny nižšími procenty. Průměrná velikost pražského BTR bytu je 51 metrů čtverečních.

Nájemné v Praze u institucionálního nájemního bydlení sice podle reportu meziročně mírně kleslo, důvodem ale může být i změna metodiky. Reálně nájemné kleslo ve dvou projektech, zatímco v dalších naopak rostlo. Průměrné nájemné v Praze podle statistik společnosti činí 408 korun za metr čtvereční, zatímco v institucionálním nájemném bydlení je 525 Kč. Vyšší nájemné o zhruba 100 korun za metr čtvereční je také v Brně a Plzni. Rozdíl mezi výší nájmů u bytů vlastněných individuálními vlastníky v polovině roku 2024 činil podle BTR Consulting 29 procent.

Reklama

Co-livingové projekty jsou v Praze dva s 325 byty, moderních studentských ubytovacích bytů je v hlavním městě sedm projektů s 1718 lůžky. V obou případech je průměrné nájemné přibližně 1000 Kč za metr čtvereční.

Neobsazenost se v prvním pololetí podle reportu snížila na 15 procent. Zvyšují ji hlavně nové projekty spuštěné v letošním roce s mírou neobsazenosti 30 procent. Ostatní projekty spuštěné do roku 2023 mají míru neobsazenosti deset procent, z toho projekty spuštěné do roku 2022 procento.

Více o real estate nemovitosti praha česko

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama