Vyšší penále za neplacení alimentů i jednodušší rozvody od roku 2025

Novela občanského zákoníku přináší od ledna 2025 významné změny v oblasti výživného a rozvodů. Výživné bude účinněji vymáháno díky vyšším úrokům z prodlení a možnosti postoupit pohledávku jiné osobě.

Vyšší penále za neplacení alimentů i jednodušší rozvody od roku 2025
 Redakce
Redakce

Zjednoduší se i rozvodový proces, zruší se povinnost zjišťovat příčiny rozpadu manželství, a oba rodiče budou mít rovnocenné postavení v péči o děti, čímž se odstraní rozdíly mezi výlučnou a střídavou péčí.

Novela občanského zákoníku, která vstoupí v platnost od ledna 2025, zásadně mění pravidla pro vymáhání výživného i procesy rozvodů. Mezi hlavní změny patří zvýšení úroků z prodlení za neplacení výživného a možnost postoupení pohledávky na výživné jiné osobě. Tento krok má zajistit, aby děti obdržely potřebné finanční prostředky i v případě, že jeden z rodičů neplní své povinnosti. Vyšší úroky z prodlení spolu s touto novinkou mají přispět k finanční stabilitě rodin po rozvodu. Jak vysvětluje expertka na rodinné právo Kateřina Kolářová Justová, tato změna může být řešením pro rodiče, kteří sami nemají prostředky na vymáhání výživného. Nicméně jsou zde obavy, že pohledávky na výživné by mohly být předmětem spekulací. Odborníci však uvádějí, že úroky z prodlení nejsou pro inkasní agentury natolik atraktivní, aby došlo k masivnímu obchodování s těmito pohledávkami.

Reklama

Jednodušší rozvody jako ochrana dětí před stresem

Další velkou změnou je zjednodušení rozvodového procesu. Novela ruší nutnost zjišťování příčin rozpadu manželství a také podmínku půlročního odloučení pro tzv. „nesporný rozvod“. Díky tomu se celý proces rozvodu zrychlí a zjednoduší, což umožní rodičům i dětem rychlejší přizpůsobení nové životní situaci. Spojení rozvodového a opatrovnického řízení navíc sníží administrativní zátěž a stres pro všechny zúčastněné. „Novela představuje významný krok kupředu v ochraně práv dětí a v usnadnění rozvodového procesu, bude schopna v některých případech zamezit vznikajícímu rodičovskému konfliktu a odstraní některé nevhodné postupy, které se v praxi neosvědčily. Vracíme se ke stavu před r. 1998,“ shrnuje Kateřina Kolářová Justová. „Soudy ovšem budou i nadále prověřovat a schvalovat dohody o úpravě poměrů mezi manželi a výši alimentů, aby byl zajištěn nejlepší zájem dítěte,“ doplňuje. Jednou z klíčových změn je také zrušení rozlišení mezi střídavou a výlučnou péčí. Nově budou oba rodiče považováni za pečující bez ohledu na to, kolik času dítě stráví s každým z nich. Tento krok by měl vést k rovnocennému postavení obou rodičů, čímž se sníží počet konfliktů a sporů, které často komplikují komunikaci a vztahy mezi rodiči a dětmi.

Svatby jsou čím dál méně oblíbenější

Počet sňatků od roku 1994 vykazuje postupný pokles. V roce 1994 si řeklo své „ano“ přes 58 tisíc párů, avšak v roce 2003 toto číslo kleslo na přibližně 49 tisíc. Největší pokles nastal v roce 2013, kdy se vzalo pouhých 43 tisíc párů. Přestože od té doby sňatky lehce rostly, stále jsou nižší než dříve. Na druhé straně počet rozvodů od roku 2000 mírně klesá, v roce 2023 dosáhl svého minima za posledních 30 let.

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama