Jak nakupovat bez DPH

Chcete nakupovat bez DPH, ale nevíte, jak na to? V našem komplexním průvodci se dozvíte, kdo má na nákup bez DPH nárok, jaké jsou právní aspekty a co vše je potřeba k tomu, abyste mohli nakupovat bez této daně. Od registrace jako plátce DPH až po tipy na slevové akce a nákupy v zahraničí – najdete zde vše, co potřebujete vědět.

Jak nakupovat bez DPH
 Redakce
Redakce

Co je potřeba k nákupu bez DPH?


1. Registrace jako plátce DPH


Reklama
  • Jak se registrovat: registrace probíhá na Finančním úřadu.
  • Dokumenty a informace: k registraci potřebujete živnostenský list, identifikační číslo a další dokumenty.


2. Účetnictví a daňová přiznání


Reklama
  • Jak správně vést účetnictví: je nutné vést účetnictví tak, aby bylo jasné, kolik DPH bylo zaplaceno a kolik má být vráceno.
  • Jak podávat daňová přiznání: daňová přiznání se podávají elektronicky a je nutné je podávat včas.


3. Výběr dodavatelů a zákazníků


  • Jak vybrat dodavatele: ideální je vybrat dodavatele, kteří jsou také plátci DPH.
  • Jak komunikovat se zákazníky: je dobré informovat zákazníky, že jste plátce DPH.


Jak nakupovat zboží bez DPH?


1. Nákup prostřednictvím firmy nebo jako živnostník


Pokud jste plátce DPH, můžete nakupovat zboží a služby bez DPH a následně si DPH vrátit při podávání daňového přiznání.


2. Slevové akce a kupóny


Některé obchody nabízejí slevové kupóny nebo akce, kdy můžete získat zboží bez DPH. Tyto akce jsou často sezónní nebo limitované.


3. Nákup v zahraničí


Nákup zboží v zahraničních e-shopech může být další možností, jak ušetřit na DPH. Věnujte pozornost pravidlům pro dovoz zboží a možným celním poplatkům.


4. Velkoobchody


Některé velkoobchody umožňují nákup bez DPH. Tato možnost je většinou omezena na podnikatele a firmy.

Nákup bez DPH je možný, ale vyžaduje to určitou přípravu a znalost právních aspektů. Doufáme, že vám tento článek pomohl lépe porozumět, jak nakupovat bez DPH a co je na to potřeba.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama