Offline Štěpána Křečka

Radek Špicar: Dopady pandemie na českou ekonomiku

Radek Špicar je absolventem Univerzity Karlovy v Praze a University of Cambridge. V  minulosti působil jako náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku a později coby ředitel pro vnější vztahy Auto Škoda nebo ředitel think-tanku Aspen Institute Prague. V současné době působí jako viceprezident Svazu průmyslu a obchodu, který je největším tuzemským zástupcem českých podnikatelů. V akademické oblasti se Radek Špicar věnuje společenské odpovědnosti podniků a ekonomické diplomacii. Se Štěpánem si povídali o tématech kolem české ekonomiky v konextu krize způsobené pandemií koronaviru.

Luděk Palata: Investice do rostoucích podniků

Luděk Palata se pohybuje v oblasti korporátního financování a alternativních investic více než dvacet let. Do roku 1998 byl členem několika týmů investujících do rozvoje malých a středních podniků v České republice. V letech 1998 až 2005 řídil české a slovenské aktivity private equity fondů sponzorovaných vlámskou investiční společností GIMV. Od roku 2005 do začátku 2014 pracoval pro americkou společnost Riverside jako globální investor pro malé a střední společnosti. Během své dvacetileté kariéry v oboru private equity Luděk realizoval množství investic a úspěšných prodejů firem v mnoha zemích jak ve východní, tak v západní Evropě. Se Štěpánem se v podcastu bavili o investování do rostoucích firem i o konkrétních českých a slovenských společnostech, které patří do rodiny BHS Private Equity Fond.

Petr Koblic: Pražská burza ve světovém kontextu

Petr Koblic je již 16 let generální ředitelem Burzy cenných papírů Praha a 2 roky působí ve funkci prezidenta Federace evropských burz. Je rovněž členem představenstva společnosti Wiener Börse, předsedou představenstva společnosti Centrální depozitář cenných papírů a předsedou burzovní komory společnosti Power Exchange Central Europe. Těžko bychom v Česku hledali člověka, který by byl povolanější pro rozhovor nad problematikou kapitálových trhů, a proto jsme velmi rádi, že Štěpánovo pozvání do Offlinu přijal. Vznikl tak zajímavý podcast, který v mnohém poodhaluje zákulisí fungování nejen Pražské burzy a přináší cenné investorské informace i konkrétní náhledy ve světovém kontextu.

Petr Kabát: Ferrari nepotřebujete, Ferrari chcete

Petr Kabát je vedoucím prodeje Ferrari pro Českou republiku a jedním z předních odborníků na exkluzivní vozy u nás. Více než 14 let působí pod hlavičkou Scuderia Praha, která je jediným oficiálním prodejním a servisním zastoupením značek Ferrari a Maserati a zajišťovala třeba také dodání unikátního speciálu Ferrari California T 70th Anniversary do automobilového fondu Engine Classic Cars. Se Štěpánem si blíže povídali o této ikonické italské značce a v rozhovoru poodhalili nejednu zajímavost kolem Ferrari, fenoménu plného vášně a emocí.

Jan Smigmator: Swing je nejlepší muzika

Jan Smigmator je někdy nazýván českým Frankem Sinatrou a patří mezi špičku swingové hudby u nás. Úspěšný je však i v zahraničí, jedno své album nahrával s otcem Amy Winehouse a na hodiny zpěvu létá do New Yorku za největšími hvězdami svého žánru. Swing je podle něj úžasný hudební styl, který má své místo i v dnešní době a sám o sobě Jan s úsměvem říká, že "nepracuje, ale zpívá". Připravovaná vystoupení však přerušil nouzový stav, který zakázal veřejné koncertování. Jak se v této době daří umělcům? A jak se se situací "pere" přímo on? Nejen na ty o swingu, ale i na další otázky přišel za Štěpánem odpovídat do studia a tak mohl vzniknout další zajímavý díl podcastu Offline.
Reklama

Tomáš Matuška: Koronavirus je rozbuška a ránu dostanou úplně všichni

Tomáš Matuška je šéf obchodního oddělení BHS a akciovému trhu se aktivně věnuje na denní bázi více než dvacet let. V zajímavém podcastu, který spolu natáčeli na konci prvního dubnového týdne, dostával od Štěpána otázky, jak akcie, trhy i ekonomiku celkově zasahuje stávající pandemie koronaviru a související opatření, díky kterým má více než polovina světové populace omezený pohyb. Ačkoliv Tomáš popisuje možné negativní dopady a předjímá, že situace se negativně dotkne určitým způsobem všech, zůstává i nadále optimistou.

Helena Kohoutová: Dělejme byznys s úctou, nejsme sami

Helena Kohoutová je zakladatelka Agentury Helas, která od roku 1997 ovlivňuje společenské a podnikatelské prostředí v České republice a přes 20 let sdružuje mimořádné osobnosti českého byznysu. Založila dva unikátní kluby Helas New Encounters Club a Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club a také prestižní projekty Ocenění Českých Podnikatelek, Ocenění Českých Lídrů a produkuje projekt Exportní cena DHL pod záštitou agentury CzechTrade, které dlouhodobě oceňují české podnikatele, jejichž firmy podnikají transparentně, mají vysoký rating a scoring a jsou pozitivním příkladem pro současnou i budoucí generaci podnikatelů. Heleninou myšlenkou spojující všechny tyto projekty je „BUDUJEME HRDÉ ČESKO“, velmi intenzivně vnímá důležitost pozitivních příkladů úspěšných českých lidí pro budoucí generace podnikatelů a také děti, které mohou být hrdé na své mámy, táty a Českou republiku. Jejím cílem je motivovat mladou generaci k tomu, co vše mohou dokázat a ukázat jim, že pracovat, být aktivní a nebát se postavit na vlastní nohy má smysl. Firemním mottem Agentury Helas je „Friendly Business – náš společný úspěch“. Původní profesí, které se Helena věnovala, je operní zpěv. Se Štěpánem si v podcastu povídala o svém příběhu, síle propojování lidí i o tom, co to znamená dělat ohleduplný business.

David Slezák: Zlato, pojď na to!

David vystudoval MCHTI D. I. Mendělejeva v Moskvě a pražskou VŠCHT. Od roku 1994 působí na komoditních trzích se zaměřením především na drahé a vzácné kovy. Pro BH Securities pracuje od roku 2014 a zde také aktuálně působí jako Head of Gold Sales Department. Jeho hlavním úkolem bylo vybudovat funkční oddělení investičního zlata a rozvíjet nové produkty společnosti. Mezi jeho významné projekty patří především navázání spolupráce s prestižní rafinerií PAMP SA, zakázková vlastní ražba, čínská Lunární série a nebo také unikátní projekt ražby Sluneční soustavy, která je ojedinělým počinem v celosvětovém měřítku. Se Štěpánem se u natáčení podcastu setkali v době, kdy je zlato jako investiční komodita velmi aktuálním tématem. Poslechněte si, jakou roli může mít zlato v období ekonomické nejistoty a další zajímavosti kolem tohoto vzácného kovu, kterému se připisuje schopnost "ochraňovat majetek v čase".

Irena Pekarová & Jaroslav Kašický: Život na míru: Jak se oblékají dnešní Češi

Delor je prémiové české zakázkové krejčovství, které se zaměřuje na nejvyšší kvalitu oděvů připravovaných na míru. Štěpán si do podcastu pozval jeho zástupce Irenu a Jaroslava, se kterými si v přátelské atmosféře povídal o módě, stylu i tom, jak se Češi oblékají. Vtipná a uvolněná debata, ve které se Irena s Jardou popichují a přitom trefně doplňují je společně zavedla do různých končin textilního businessu i toho, jakými změnami prochází kultura oblékání.

Eva Zamrazilová: Svět se obrátil naruby, věřitel platí dlužníkovi

Eva Zamrazilová je přední česká ekonomka, která od ledna 2018 předsedá Národní rozpočtové radě. V letech 2008 až 2014 byla členkou bankovní rady České národní banky, od srpna 2014 pak působila jako hlavní ekonomka České bankovní asociace. V 90. letech se podílela na řadě studií, které se věnovaly transformaci české ekonomiky, absolvovala rovněž krátkodobé stáže v zahraničí. Od roku 1994 pracovala na makroekonomických analýzách a prognózách v týmu hlavního ekonoma Komerční banky.  Je členkou vědeckého grémia České bankovní asociace, členkou Vědecké rady Národohospodářské fakulty, pracovala v předsednictvu České společnosti ekonomické. Na Národohospodářské fakultě VŠE přednáší makroekonomickou analýzu, publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku. Se Štěpánem si v podcastu povídali o aktuálních problémech v ekonomice a jejich možných řešeních.

Tomáš Doležil: Právo je to, co žijeme

Advokát Tomáš Doležil je společníkem advokátní kanceláře JŠK a poradcem skupiny BHS pro oblast korporátního práva se zaměřením na problematiku private equity. Absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, je držitelem titulu LL.M. Eur v oboru evropského práva z Evropského institutu v německém Saarbrückenu a také titulu právník roku 2014 pro oblast obchodního práva. Rovněž získal titul Ph.D. na Vysoké škole ekonomické v Praze. Před příchodem do JŠK pracoval celkem 15 let v mezinárodních advokátních kancelářích Linklaters a Clifford Chance. Společníkem advokátní kanceláře JŠK a vedoucím její korporátní/M&A praxe je od roku 2014. Má za sebou více než dvě stovky uskutečněných M&A projektů jak na mezinárodní, regionální, tak na domácí úrovni, přičemž mnohé z nich patří k nejvýznamnějším na středoevropském trhu. Je také spoluautorem komentáře k zákonu o obchodních korporacích (Wolters Kluwer), občanskému zákoníku (C.H. Beck) a autorem knihy „Koncerny v komunitárním právu“. Tomáš se ve své praxi kromě M&A a korporátního práva zaměřuje dále na oblasti private equity a venture kapitálu, TMT a také poradenství pro rodinné firmy, což byla také témata, o kterých se se Štěpánem bavili v dalším díle oblíbené řady našich podcastů.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama