Offline Štěpána Křečka

David Krajíček & Luděk Palata: Generační výměna v českých rodinných firmách

David Krajíček se zabývá dynamikou vztahů v rodinných firmách a působí jako konzultant v této oblasti. Absolvoval prestižní vzdělávací program na FFI Family Firm Institute v Bostonu a je držitelem mezinárodního certifikátu ACFBA - Advanced Certified Family Business Advisor. Prošel facilitačním výcvikem AMČR a je certifikovaným analytikem psychodiagnostické metody Predictive Index. V podcastu reprezentuje názor, že komplexita a provázanost byznysu a rodiny vyžaduje neustálé hledání cest, které vedou k rovnováze a spokojenosti jednotlivců, rodiny i firmy.  Luděk Palata se podílí na činnosti společnosti BH Securities a.s. v oblasti korporátního financování a alternativních investic.  Do roku 1998 byl členem několika týmů investujících do rozvoje malých a středních podniků v České republice. V letech 1998 až 2005 řídil české a slovenské aktivity private equity fondů sponzorovaných vlámskou investiční společností GIMV. Od roku 2005 do začátku 2014 pracoval pro americkou společnost Riverside jako globální investor pro malé a střední společnosti. Během své dvacetileté kariéry v oboru private equity Luděk realizoval množství investic a úspěšných prodejů firem v mnoha zemích jak ve východní, tak v západní Evropě. V podcastu komentuje možnosti mezigeneračního předávání firem a úlohu externího investora v roli private equity partnera.  

Michal Vitanovský: O umění, zlatu i vesmíru

Michal Vitanovský je významný český sochař a medailér, autor mincí a medailí, ale také řádů, vyznamenání, městských a univerzitních insignií. Je autorem československého řádu T. G. Masaryka, českého Řádu bílého lva, řady pamětních mincí, desítek pamětních medailí, dále také primátorských insignií, rektorských a děkanských řetězů a žezel. A právě z jeho rukou také vzešly umělecké návrhy pro světově unikátní ražbu Zlaté sluneční soustavy na zlatých slitcích, kterou uvádí na trh BHS.
Reklama
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama