Offline Štěpána Křečka

Luděk Niedermayer: V EU potřebujeme více solidarity a spolupráce

Luděk Niedermayer se v rámci svého působení v České národní bance podílel na restrukturalizaci bankovního sektoru. Později se stal dokonce viceguvernérem ČNB. Následně zastával pozici ředitele Consultingu ve společnosti Deloitte. Od roku 2014 působí jako poslanec Evropského parlamentu. Se Štěpánem si povídal o jeho působení v EU, inflaci a možných dopadech stávajících událostí ve světě na ekonomiku.

Michael Romancov: Rusové si mysleli, že s Ukrajinou zatočí rychle

Michael Romancov je politický geograf UK FSV Praha a Metropolitiní univerzita Praha, pedagog a publicista. Přispívá do řady českých periodik. Je absolventem Pedagogické fakulty, Filozofické fakulty a Fakulty sociálních věd UK. Ve svých přednáškách a knihách se zaměřuje na historii mezinárodních vztahů s orientací na Evropskou unii, Rusko a Blízký východ. Se Štěpánem si v podcastu popovídal o konfliktu na Ukrajině, ale i dalších, aktuálních geopolitických tématech, především pak se zaměřením na současné Rusko.

Lenka Zlámalová: Jak zkrotit vysokou inflaci

Lenka Zlámalová se jako analytička Echo24 dlouhodobě zabývá  ekonomikou a politikou. Těmto tématům se věnovala ve všech hlavních  denících v České republice. Pracovala jako redaktorka a vedoucí  ekonomické rubriky MF Dnes. Poté vedla ekonomickou rubriku týdeníku  Respekt. Následně zastávala pozici hlavní analytičky Hospodářských novin  a Lidových novin. Pravidelně vystupuje ve zpravodajských pořadech České  televize a Českého rozhlasu. Jak zkrotit vysokou inflaci a jakými nástroji? To byla otázka, která se jako zlatá nit vinula celým rozhovorem v symbolickém diskusním souboji "jestřábice" a "holubičáka".

Michal Šnobr: ČEZ v dnešní podobě nemůže přežít 2/2

Michal Šnobr působí jako externí poradce finanční skupiny J&T v oblasti energetiky. Je aktivním investorem a minoritním akcionářem společnosti ČEZ. Kromě energetiky se věnuje podnikání v oblasti cestovního ruchu, zemědělství, správy nemovitostí a také výrobě montovaných a kontejnerových staveb. Štěpánovo pozvání do studia přijal a tématem jejich rozhovoru, který nakonec přinesl povídání rozložené do dvou samostatných dílů, byla především energetika, ale také společnost ČEZ.

Michal Šnobr: Energetická lavina na nás už letí 1/2

Michal Šnobr působí jako externí poradce finanční skupiny J&T v oblasti energetiky. Je aktivním investorem a minoritním akcionářem společnosti ČEZ. Kromě energetiky se věnuje podnikání v oblasti cestovního ruchu, zemědělství, správy nemovitostí a také výrobě montovaných a kontejnerových staveb. Štěpánovo pozvání do studia přijal a tématem jejich rozhovoru, který nakonec přinesl povídání rozložené do dvou samostatných dílů, byla především energetika, ale také společnost ČEZ.
Reklama

Michael Žantovský: Agresivní válka je vždy zločin

Michael Žantovský je český překladatel, tlumočník, psycholog, publicista, spisovatel, textař, politik a diplomat, bývalý velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických, Izraeli a ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Od září 2015 je ředitelem Knihovny Václava Havla. Se Štěpánem si v podcastu povídali o současném světě a silách, které v něm působí.

Lukáš Kudláček: Čína je kulturně a morálně vyhladovělá

Lukáš Kudláček je portfolio manažerem BHS a zároveň ředitelem výzkumného institutu IRCC, který se věnuje výzkumu zločinů komunismu se zaměřením na Čínu. Na akciových trzích se pohybuje od roku 2008, kdy nejprve pracoval jako investiční poradce, poté jako burzovní makléř, správce portfolia Family office a od roku 2018 působí ve společnosti BHS. Mimo svou profesní dráhu na kapitálových trzích se zabývá ekonomickou, geopolitickou a bezpečnostní analýzou, orientovanou zejména na Čínu. V podcastu byl u Štěpána již podruhé. Tentokrát se však více než o akciích, na která samozřejmě došlo také, bavili o Číně, její kulturní tradici i stávající situaci v aktuálním geopolitickém kontextu. TIP - Poznejte Čínu před komunismem: https://cs.shenyun.com/

Artur Gevorkyan: Burza nám pomůže v dalším rozvoji

Artur Gevorkyan je zakladatel, majoritní vlastník a generální ředitel společnosti Gevorkyan, světového inovátora a globálního lídra v oblasti práškové metalurgie, který je na trhu již 25 let a dodává do více než 40 zemí světa. Společnost jako první slovenská firma letos vstoupí na pražskou burzu, kam si jde pro investorské peníze pro svůj další rozvoj. Se Štěpánem si v podcastu popovídali o firmě, jejím byznysu i výhledech, které má po této potenciálně dosud nejvyšší emisi na trhu START.

Daniel Münich: V ekonomii není nikdy nic zadarmo

Docent Daniel Münich je akademický ekonom. Působí v doktorském programu CERGE-EI, společného pracoviště Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy, kde se dlouhodobě zabývá problematikou ekonomie trhu práce, školství a výzkumu. Kromě výzkumné a pedagogické činnosti v posledních patnácti letech také působil jako expert či poradce v rámci projektů Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu, OECD, Světové banky a řady národních institucí. Se Štěpánem si v podcastu popovídali o současném válečném konfliktu a jeho možných dopadech na hospodářství a společnost, ale také o řadě dalších, nejen ekonomických témat.

Karel Janeček: Bez svobody by život vůbec neměl smysl

Karel Janeček je český matematik, bojovník proti korupci, autor volebního systému D21 - Janečkova metoda a kandidát na post prezidenta. Přednášel finanční matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je spoluzakladatelem společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty. Je zakladatelem Nadačního fondu proti korupci, založil také Institute H21, Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu (dnes Nadační fond Neuron na podporu vědy), Nadační fond pomoci a platformu Znesnáze21, Nadaci Karla Janečka a nadaci Science 21. Se Štěpánem si povídali o současné situaci na Ukrajině, jeho filantropických aktivitách a řadě dalších aktuálních témat, včetně jeho kandidatury na post hlavy státu.

Jindřich Šídlo: Média nikdy nemají být na něčí straně

Jindřich Šídlo je známý žurnalista. Svou práci započal v Českém deníku, poté působil v Respektu a dále v redakci Mladé fronty Dnes. Jako vedoucí redaktor pracoval v Hospodářských novinách. Rovněž řídil domácí zpravodajství v České televizi a nyní působí v redakci Seznam Zprávy. Za novinářskou práci získal mnoho ocenění. Se Štěpánem si přišel do podcastu popovídat o českých médiích, novinářské práci a řadě aktuálních témat.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama