Offline Štěpána Křečka

Martin Řezníček: Amerika je rozdělená úplně ve všem

Martin Řezníček je reportérem a moderátorem České televize, uvádí hlavní zpravodajské relace Události a Události, komentáře. Pět let působil jako zahraniční zpravodaj ČT ve Washingtonu a dřív i jako redaktor české redakce BBC v Praze a Londýně. Do podcastu Offline Štěpána Křečka se přišel podělit o své zkušenosti a příběhy z jeho pracovního působení v Americe, ale odpovídal také na otázky z oblastí médií a společenského dění obecně.

Radim Pařík: Pravda do vyjednávání nepatří

Radim Pařík je známý český vyjednávač, který za svůj život vyjednal více než dva tisíce smluv za desítky miliard korun. Absolvoval výcvik vyjednávání podle modelu americké FBI a program vyjednávání na Harvardu. Přednáší vyjednávání na vysokých školách v ČR a na Univerzitě St. Gallen ve Švýcarsku. Se Štěpánem si přišel popovídat o tom, jak spolu jako lidé v různých situacích komunikujeme a vyjednáváme.

Danuše Nerudová: Potřebujeme štíhlý a efektivní stát

Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka. V roce 2018 byla jmenována rektorkou Mendelovy univerzity v Brně. Jako předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody pracovala na penzijní reformě. Zároveň je členkou iniciativy KoroNERV-20. Se Štěpánem se bavili o státním rozpočtu, důchodové reformě a inflaci.

Stanislav Trávníček: Energetická krize pohledem regulátora

Stanislav Trávníček je předseda Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Získal inženýrský i doktorský titul z elektrotechniky se zaměřením na ekonomiku a řízení energetiky. Tomuto oboru se následně věnoval v podstatě celý svůj profesní život. Se Štěpánem do podcastu Offline přišel probrat řadu témat, které jsou v současné době energokrize a rostoucích cen energií velmi aktuální.
Reklama

Tomáš Sedláček: Stabilitu jsme zaměnili za růst

Tomáš Sedláček je český ekonom, myslitel a vysokoškolský pedagog. V minulosti byl poradcem prezidenta Václava Havla a ministra financí. Od roku 2009 je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV), kde se stal garantem pro veřejné finance. Přednáší ekonomii a dějiny ekonomických teorií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a také na University of New York in Prague. V roce 2011 se stal členem správní rady Nadačního fondu proti korupci. Zároveň je lektorem European Leadership & Academic Institute v Praze. Jeho hlavní publikace Ekonomie dobra a zla byla přeložena již do 23 jazyků. Sám sebe označuje s nadsázkou za „filosofujícího ekonoma“. Pozvání do podcastu Offline přijal již podruhé a také tentokrát společně se Štěpánem probrali řadu aktuálních, ale také velmi nadčasových témat.

Václav Loula: Ropa je nervózní komodita

Václav Loula pracoval v letech 1979–1981 na pozici vedoucího odboru řízení a kontroly jakosti společnosti Chemopetrol. V letech 1982–1992 působil jako specialista pro národohospodářské koncepce pro oblast ropy a petrochemie. V letech 1992–1993 byl vedoucím odboru marketingu a tiskový mluvčí pro společnost Benzina. V dalších letech byl obchodním ředitelem, ředitelem pro jakost a vnější vztahy Benziny a od roku 2015 až do současnosti je poradcem, expertem a uznávaným odborníkem v petrolejářském průmyslu. Současně působí také jako odborný mluvčí ČAPPO a předseda Výboru pro certifikaci výrobků. Se Štěpánem se setkali na jedné ze společenských akcí automobilového fondu a zapovídali se o automobilismu i ekonomice. "Slovo dalo slovo", padlo pozvání a vznikl tento zajímavý rozhovor ve studiu na atraktivním témata kolem pohonných hmot, která rezonují současnou společností.

Tomáš Enge: Jízda na limitu vozu je potěšení

Tomáš Enge je automobilový závodník, který startoval téměř ve všech prestižních závodech po celém světě. Jako doposud jediný Čech pilotoval vůz Formule 1. S Tomášem se Štěpán setkal na akci pořádané fondem Engine Classic Cars. Výsledkem bylo pozvání do studia a toto příjemné povídání na rozličná témata z oblasti vrcholového motorsportu i Tomášovy úspěšné kariéry.

Alexandr Vondra: Svět máme svěřený a měli bychom ho vracet lepší

Alexandr Vondra začínal svou politickou kariéru v disentu, spoluzakládal Občanské fórum a v jeho bytě v Trojanově ulici vznikl pozdější týdeník Respekt. Vystudovaný přírodovědec pracoval po revoluci jako poradce Václava Havla, stál u zrodu české zahraniční politiky, Visegrádské spolupráce i vstupu do NATO. Čtyři roky působil jako český velvyslanec ve Washingtonu. Po několika letech působení ve vrcholné politice na ministerských postech odešel do soukromého sektoru a odstěhoval se na venkov. V roce 2019 se z 15. místa kandidátky prokroužkoval do Evropského parlamentu. Se Štěpánem si přišel popovídat o aktuálním dění ve světě, jeho mocenském rozložení a třeba i o tom, jak se dívá na aktuální trendy v oblasti udržitelného rozvoje a Green Dealu.

Tomáš Etzler: Číňané umí trpět, ale jednou to bouchnout musí

Tomáš Etzler pracoval jako novinář České televize a CNN. Jako první Čech získal Cenu Emmy. Proslavil se svými reportážemi z Číny. Nově vydal dokumentární film Nebe a knihu Novinářem v Číně.  Se Štěpánem si ve studiu povídali o současné Číně, její politice, ale také společenském vývoji a souvislostech s děním v okolním světě tak, jak je vidí na základě svých profesních i osobních zkušeností, které s touto zemí má.

Petr Fejk: Dokud nevysvětlíte svůj názor druhým tak ho nemáte

Petr Fejk je manažer, člověk mnoha zájmů, s velmi pestrou kariérní zkušeností. Začínal jako středoškolský učitel literatury a historie, nejvíce se ale zviditelnil v úloze ředitele Zoo Praha, kterou během 13 let proměnil ze staré, šedivé instituce na jednu z nejkrásnějších a nejuznávanějších zoo světa. Vedle toho i šéfoval rockovému klubu, hrál divadlo nebo vedl Českou národní budovu v New Yorku. Poslední jeho aktivitou je kniha Jak se dělá zoo, kterou si sám vydal a jezdí s ní po Čechách číst a přednášet. Petr Fejk je držitelem titulu Manažer roku (2005), Marketér roku (2006) a Ceny ministra životního prostředí ČR (2008). Se Štěpánem si povídali o jeho životě, profesní dráze i řadě témat z jeho současného života.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama