Podcasty a videa

Hlubší pronikání do problematiky investování nemusí vždy znamenat studování grafů a pročítání sáhodlouhých zpráv. Připravili jsme pro vás sekci Podcasty a videa, kde najdete zajímavé rozhovory s zkušenými analytiky a ekonomickými experty. Popovídáme si o tržních trendech, strategiích pro osobní finance nebo odborně rozebereme aktuální události. Nalaďte se a investujte s rozvahou.

Jiří Příhoda: Prázdnota je nedílnou součástí skutečnosti

Jiří Příhoda je český výtvarný umělec, který působí na pomezí sochařství, objektu a architektury. V minulosti se také věnoval videoartu. Mimo to je autorem architektonického designu řady výstav a expozic v galeriích a muzeích umění. Žije v USA a je držitelem ceny Jindřicha Chalupeckého. V roce 2022 uvedl v pražské Galerii Rudolfinum svou výstavu Void (Prázdnota), která se návštěvnicky zařadila mezi dosud vůbec nejúspěšnější. Se Štěpánem si do studia přišel popovídat o osobní i umělecké cestě, tvorbě, kulturních rozdílech, ale i dalších tématech, ve které společné povídání vyústilo.

Jiří Gavor: Energetická krize pod drobnohledem

Jiří Gavor vystudoval jadernou a fyzikálně inženýrskou fakultu ČVUT a dlouhodobě se zabývá situací na energetickém trhu. Jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií se pokouší zkvalitňovat poskytování služeb na trzích s elektřinou a plynem. Rovněž působí na pozici jednatele společnosti ENA, která se věnuje poradenství v oblasti energetiky. Do podcastu za Štěpánem dorazil diskutovat o současné energetické krizi, jejích příčinách, dopadech na spotřebitele i možných cestách, jak se z ní vymanit.

Petr Honzejk: Válka může trvat dlouho, všichni budou unavení

Petr Honzejk pracoval v Českém rozhlase, kde zastával pozice reportéra a editora vysílání. Později se stal šéfredaktorem Radiožurnálu. Následně zamířil do Hospodářských novin, kde nadále působí jako komentátor. Získal Novinářskou cenu v kategorii nejlepší komentář a Cenu Ferdinanda Peroutky. Se Štěpánem si povídali o novinařině, současné geopolitické situaci, válečném konfliktu na Ukrajině, ale také třeba o nadcházejících prezidentských volbách.

Radim Passer: Česko může být atraktivní země i pro lidi ze západu

Radim Passer patří mezi nejbohatší Čechy a je předsedou představenstva a generálním ředitelem developerské společnosti Passerinvest Group, jejíž jméno je spjato především s realizací rozsáhlého polyfunkčního komplexu BB Centrum na Praze 4. Po smrti svého syna zasvětil život víře v Boha. V podcastu si se Štěpánem povídali nejprve právě o jeho duchovní cestě a víře, ve druhé se pak dostali k jeho podnikatelskému oboru, tedy nemovitostem, realitním trhu a developmentu.
Reklama

Olga Girstlová: Děti z domovů neví jak začít, chybí podaná ruka

Olga Girstlová je česká podnikatelka a mecenáška, která vybudovala a úspěšně prodala telekomunikační firmu GiTy. Je nositelkou ocenění Vedoucí podnikatelka světa a řady dalších českých i mezinárodních cen. Dlouhodobě se angažuje v podpoře žen v podnikání a od roku 2016 vede Nadaci ZET profesora Zeleného, která se zaměřuje na pomoc dětem z dětských domovů a jejich vstup do reálného života na základě výuky Baťovských principů.

Dalibor Dědek: Češi jsou tvořiví a umí dobře improvizovat

Dalibor Dědek je český podnikatel a mecenáš. Jako majoritní vlastník skupiny Jablotron patří do žebříčku sta nejbohatších Čechů. Lidé ho uznávají za to, že zisky generované v zahraničí investuje takřka výlučně v České republice. V minulosti ochránil Jizerské hory, když skoupil pozemky, aby na nich nemohli stavět developeři. Se Štěpánem si za mikrofonem povídali o podnikání, politice, ale také Ukrajině a rozhodnutí projevit odvahu, když to člověk považuje za správné.

Dominik Stroukal: Bitcoin je prťavej, může padat klidně o desítky procent

Dominik Stroukal je expert na kryptoměny, bývalý ředitel Liberálního institutu a bývalý ředitel českého a slovenského Ludwig von Mises institutu. V současné době vyučuje na vysoké škole CEVRO institut a zastává pozici hlavního ekonoma Platební instituce Roger. Nově se stal členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Se Štěpánem si ve studiu na mikrofon popovídal o kryptoměnách, ceně Bitcoinu, dnešní nelehké ekonomické situaci i tom, jak se z ní lze a nelze dostávat.

Luděk Niedermayer: V EU potřebujeme více solidarity a spolupráce

Luděk Niedermayer se v rámci svého působení v České národní bance podílel na restrukturalizaci bankovního sektoru. Později se stal dokonce viceguvernérem ČNB. Následně zastával pozici ředitele Consultingu ve společnosti Deloitte. Od roku 2014 působí jako poslanec Evropského parlamentu. Se Štěpánem si povídal o jeho působení v EU, inflaci a možných dopadech stávajících událostí ve světě na ekonomiku.

Michael Romancov: Rusové si mysleli, že s Ukrajinou zatočí rychle

Michael Romancov je politický geograf UK FSV Praha a Metropolitiní univerzita Praha, pedagog a publicista. Přispívá do řady českých periodik. Je absolventem Pedagogické fakulty, Filozofické fakulty a Fakulty sociálních věd UK. Ve svých přednáškách a knihách se zaměřuje na historii mezinárodních vztahů s orientací na Evropskou unii, Rusko a Blízký východ. Se Štěpánem si v podcastu popovídal o konfliktu na Ukrajině, ale i dalších, aktuálních geopolitických tématech, především pak se zaměřením na současné Rusko.

Lenka Zlámalová: Jak zkrotit vysokou inflaci

Lenka Zlámalová se jako analytička Echo24 dlouhodobě zabývá  ekonomikou a politikou. Těmto tématům se věnovala ve všech hlavních  denících v České republice. Pracovala jako redaktorka a vedoucí  ekonomické rubriky MF Dnes. Poté vedla ekonomickou rubriku týdeníku  Respekt. Následně zastávala pozici hlavní analytičky Hospodářských novin  a Lidových novin. Pravidelně vystupuje ve zpravodajských pořadech České  televize a Českého rozhlasu. Jak zkrotit vysokou inflaci a jakými nástroji? To byla otázka, která se jako zlatá nit vinula celým rozhovorem v symbolickém diskusním souboji "jestřábice" a "holubičáka".
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama