BHS Insights

Extrémní koncentrace amerických akciových trhů

Americké akciové trhy jsou nyní extrémně koncentrované a situace se prohlubuje. Deset největších společností nyní představuje 38 % kapitalizace indexu S&P 500. To je vzácné. V současné době tato skupina největších společností vytváří většinu růstu akciových indexů a nechává za sebou akcie menších a středně velkých společností, což neimplikuje zdravé ekonomické prostředí. S touto nadměrnou koncentrací je spojeno několik problémů: vysílá to falešné signály o americké ekonomice, trhy jsou nadhodnocené, riziko poklesu je při takové nadměrné koncentraci veliké a konečně koncentrace koreluje s 30letými cykly Shillerova P/E, což nám může naznačovat, že nově vstupující investory může čekat ztracená dekáda.

Postřehy Warrena Buffetta ze sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway (2024)

Čas od času se objeví událost, kterou by si žádný seriózní investor neměl nechat ujít. A tento víkend se jedna taková akce konala v Omaze, které předsedal sám Warren Buffett. A letos rozhodně nebyla nouze o velmi důležité poznatky, jako například: proč se Warren rozhodl snížit svojí pozici ve společnosti Apple, nebo proč Berkshire sedí na rekordní hotovosti 180 miliard USD, také byl konečně vybrán nástupce Warrena Buffetta. Mimo jiné také hovořil o tom, zda by investoval do čínských a indických akcií, dotkl se umělé inteligence, diskutoval o Tesla FSD a podělil se o svůj názor na současný stav amerických dluhopisových trhů. A v neposlední řadě vysvětlil, jak přesně by dosáhl nadstandardních výnosů (50 % ročně), kdyby začínal úplně znovu s pouhým 1 milionem USD v kapse. Setkání akcionářů se zúčastnil i Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. Zdroje grafů a statistik: HedgeFollow, TheFinancialTimes, Investopedia, International Monetary Fund, Moody's, CNBC Zdroj úryvků ze sjezdu: https://www.youtube.com/watch?v=X3wLdzddRtI&t=2713s&ab_channel=CNBCTelevision

Investoři Podceňují Šance na Recesi v USA (2025, 2026)

Investoři se v posledních měsících, kdy akciové trhy dosahují neustále nových historických maxim, stali velmi nekritickými. Existuje však velká šance, že Spojené státy brzy upadnou do recese. Jediné co tento hořký bod odsouvá v čase jsou štědré likviditní injekce americké vlády. Díky těmto politickým zásahům se americká ekonomika posunula v hospodářském cyklu zpět v čase, ale celková trajektorie pořád směřuje ke konci cyklu, což je recese. Čím déle se jí americká vláda rozhodne vyhýbat, tím větší škody se budou hromadit v podobě chybné alokace kapitálu a práce, kolosálních deficitních výdajů, dislokace trhů nebo rostoucí nerovnosti v bohatství obyvatel. Zdroje: YahooFinance, The Wall Street Journal, Goldman Sachs Research, CNBC, FRED, US Buerau of Labour Statistics, Federal Statistical Office, Google Finance, Bundesagentur Fur Arbeit, Apollo Wealth Management.

Zlato Explodovalo a Fed Ztrácí Kredibilitu

Cena zlata je v býčím trendu již od neoficiálního zahájení "skrytého kvantitativního uvolňování", které znamenalo konec kvantitativního utahování a začátek hospodářského oživení USA. Pravděpodobně je nyní cena zlata spolehlivějším ukazatelem sentimentu inflace a může signalizovat rostoucí inflační očekávání, což do jisté míry komunikují i dluhopisové trhy. Domnívám se, že ten nyní ovšem pokřiven, kvůli manipulaci amerického dluhopisového trhu vládou USA. S tím, jak Fed ztrácí důvěryhodnost, je stále více pod tlakem, aby svou dosavadní holubičí rétoriku změnil na jestřábí. Může to v následujících měsících vést k růstu výnosů dluhopisů a poklesu akciových trhů? A co výhled na rok 2024? Více ve videu.

Skutečný důvod, proč akcie rostou. Pravidla hry se změnila!

Navzdory makroekonomickým obtížím a geopolitickým konfliktům se akciovému trhu nečekaně daří! Agresivní měnová politika, vyšší výnosy dluhopisů a odolná inflace nestačí k tomu, aby to zastavilo prudký růst akciového trhu. Jak je možné, že Velká Británie, Německo nebo Japonsko jsou v recesi, a přesto jejich akciové trhy dláždí cestu k historickým maximům? A proč jsou tyto akciové rallye tak koncentrované a nediverzifikované? Jak je možné, že se USA vyhýbají recesi i po tak agresivním zvýšení sazeb a kvantitativním utahování? Odpověď zní: příručka se změnila, svět přešel na nový finanční řád vyšších sazeb a vyšších výdajů. Zdroje grafů: Google Finance, The Wall Street Journal, The Financial Times, Yahoo Finance, CNBC, FRED, BHS, Apollo Global Management, Statista a Bloomberg
Reklama

Manipulace s akciovými trhy USA a výhled Wall Street na 2024

Americká ekonomika a akciové trhy jsou významně manipulovány vládou USA a Fedem. Proto je očekávaná recese stále v nedohlednu a akciové trhy pokračují v růstu. To vše lze vysvětlit skrytým kvantitativním uvolňováním, tj. vládní stimulací ekonomiky pomocí rezerv Fedu. To může být politicky motivováno a představovat ultra populistický krok demokratické vládnoucí strany. V takové době nefungují přirozené historické vzorce chování, což činí americkou ekonomiku a akcie krajně nepředvídatelnými. Americká vláda tak bude mít velký vliv na to, zda bude pokračovat v rallye i v roce 2024, nebo ekonomiku srazí dolů recese. Celý hospodářský cyklus se tak uměle prodlužuje, aby se zvýšily šance vlády při volbách v listopadu 2024 a cena za to je budoucnost.

Valuace indexu S&P 500, ztracená dekáda před námi?

V listopadu index S&P 500 velmi silně vrostl a dosáhl letních maxim. Vzhledem k makroekonomickým podmínkám to vyvolává otázku, zda není index S&P 500 ve skutečnosti nadhodnocený. Používám Shillerův poměr P/E, abych ukázal, jak silně je index S&P 500 historicky oceněn a také kde se nacházíme v 30letém cyklu akciového trhu. Analýza tohoto grafu ukazuje, že se možná dostáváme dočkáme ztraceného desetiletí, ale hodně záleží na tom, kam se v budoucnu pohnou klíčové úrokové sazby. Pro ocenění indexu jsem kromě grafů profesora Eda Yardeniho vypočítal také rizikovou prémii akcií indexu a porovnal ji s historickými "normami".

Co předpovídají nejinformovanější lidé světa pro rok 2024?

Na konferenci FII 7 se sešli někteří z nejlépe informovaných lidí na světě, jako jsou Ray Dalio, Jamie Dimon nebo Larry Fink a vedli diskuzi o současné ekonomické a politické situaci. Poskytli také svou prognózu ekonomického vývoje na rok 2024, která je spíše pesimistická. Zajímavé postřehy investorům poskytli také generální ředitel banky HSBC Larry Quinn a generální ředitel společnosti Blackstone. Ústřední roli v ekonomických změnách ve světě hraje Fed, který podle předpovědi bude držet úrokové sazby na vyšší úrovni po delší dobu, což je špatné pro ekonomiku, výnosy dluhopisů a riziková aktiva, jako jsou akcie.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama