Štěpán Křeček

Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Faktory ovlivňující cenu zlata

Jasně předpovídat, jak se bude vyvíjet cena zlata na trhu, není tak snadné. Investiční zlato je specifické odvětví kapitálového trhu, které se často chová jinak, než investiční společnosti očekávají. Pojďme se blíže podívat na faktory, které ovlivňují cenu zlata.

DPH u investičního zlata

Investice do zlata je hluboko zakořeněná ve sféře investování a samozřejmě jsou základy ukotveny v českém Zákoně o DPH. Dodání zlata České národní bance a jeho příjem jako vklad, nejen tyto činnosti týkající se zlata jsou v paragrafu 54 již definovány jako „finanční činnosti“. Pojďme se tedy ve zkratce podívat jaká je v českém prostředí na sklonku roku 2019 situace s daněním zlatých slitků, cihel a mincí.

Váhy a míry zlata

Téměř každý laik, který se začne zajímat o zlato a případně zvažuje i investici do něj, se dříve či později může dostat do úzkých z toho, že začne mít zmatek v jednotkách. Právě zlato se totiž měří různými mírami, které se v různých částech světa liší a jsou navíc často ovlivněny historickými váhovými systémy, které se u jiných příležitostí již nepoužívají.

Zlaté nugety

Najít valoun zlata je snem nejen každého hledače pokladů a zlatokopa. Není divu, když ty největší zlaté nugety zajistily svým nálezcům obrovské bohatství. Podobných nálezů již dnes není zdaleka tolik, jako bývalo v dobách zlaté horečky v různých částech světa. Valounky zlata mají však dnes díky své vzácnosti o to vyšší cenu.

Uchování investičního zlata

Investiční zlato má kromě svých nesporných předností i jednu další vlastnost, s níž musíte počítat. Na rozdíl od virtuálních peněz na účtech nebo ve fondech, zlato fyzicky vlastníte. Je sice pěkné, že si na něj můžete kdykoli sáhnout a prohlédnout si ho, je ale také potřeba myslet na to, jak ho bezpečně zabzepečit.

Proč nakupovat zlato

Zlato má svým způsobem výhodu v tom, že není třeba mnoho vysvětlování. Nejde o sofistikovaný produkt či cenný papír se spoustou podmínek a propočtů. Vlastnosti fyzického zlata jsou všeobecně známé a většina lidí má praktickou zkušenost se zlatem v podobě šperků, mincí, uměleckých předmětů atd., méně ale také, v podobě investičních slitků.

Kdy investovat do zlata

Zlato již v minulosti předvedlo několik výrazných a neočekávaných pohybů, jejichž příčinu se dařilo určit až se zpožděním. A navíc ještě jen velmi přibližně. Cenu zlata ovlivňuje především těchto 6 faktorů, přičemž některé z nich působí často i proti sobě, takže rozhodování o správném načasování koupě či prodeje zlata je o to složitější.

Co je dluhopis

Dluhopisy jsou druhy cenných papírů, které vyjadřují závazek emitenta vůči věřiteli, je s nimi spojeno právo požadovat splacení dlužné částky a vyplacení výnosů z nich plynoucích, to vše k předem určeným datům.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama