Investice do zlata v roce 2020

Jaké budou vlivy na rok 2020? Jaké jsou prognózy? Cena zlata se v září 2019 vyšplhala na rekordní částku 36 500 korun! Napětí mezi Íránem a USA, zpomalování světové ekonomiky, posunutý Brexit.

Investice do zlata v roce 2020
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Jak velký rozdíl může udělat jeden rok? To můžeme sledovat u vývoje ceny zlata. Od ledna 2019 vzrostla cena zlata za unci o 15 % a hned ze startu nové dekády poprvé za 7 let prolomila cenu 1 600 dolarů za troyskou unci (31,1 gramů), což mimo jiné vyvolalo oběh akcií těžby zlata, jež byly zároveň podpořeny transformačními fúzemi podniků zabývající se těžbou a zpracováním zlata. 

Reklama

Přečtěte si také: Cena zlata vystoupala na devítileté maximum   Faktory ovlivňující cenu zlata


Reklama

Vývoj zlata v roce 2019

Na konci roku 2019 se růst zlata mírně snížil, začátek nového roku však ukázal jinou tvář. Nejvíce nadšení investoři říkají, že vyhlídky investic do zlatých slitků, mincí a cihel již dlouho nebyly tak pozitivní. Řada investorů se shoduje, že stejné faktory, které pomohly zlatu v roce 2019 dosáhnout tak dobrého výkonu (včetně obchodního napětí, možného snížení úrokových sazeb, nestálost trhu s akciemi a dluhopisy, geopolitické nejistoty jako například Brexit apod.), zůstávají do jisté míry stejné a připravují ornou půdu pro obchodování se zlatem.
Nárůst ceny zlata jsme registrovali již v minulém roce, kdy se zvýšila o 18 procent (cena zlata se v září 2019 vyšplhala na rekordní částku 36 500 korun). Kromě výše zmíněných důvodů cenu zlata také ovlivnila oslabená americká měna, a to obzvlášť v červnu 2019, kdy kurz dolaru reagoval na hrozbu snižování úrokových sazeb americkou centrální bankou. K tomu Fed (Federální měnový systém) koncem července opravdu přistoupil a snížil sazbu o čtvrt procentního bodu.


Aktuální vlivy působící na cenu zlata

Cena zlata je v tuto chvíli značně ovlivněná rostoucím napětím na Blízkém východě. Napětí mezi Íránem a USA se vyšplhalo na samotnou špičku, což přímou úměrou tlačí cenu zlata vzhůru. Právě v dobách nejistoty zájem o zlato roste. Jako příklad můžeme uvést období finanční krize v letech 2008-2009, kdy se cena zlata zvýšila o 35 procent.


Budoucí prognózy

Dle řady ekonomů můžeme očekávat hvězdný rok pro investice do drahých kovů. Podpořit tento trend může i pokračující zpomalování světové ekonomiky, jež je podpořeno snižováním úrokových sazeb, obchodními válkami nebo i posunutým Brexitem.


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB. [sc:articleform id=12 articleid=1107]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama