Proč nakupovat zlato

Zlato má svým způsobem výhodu v tom, že není třeba mnoho vysvětlování. Nejde o sofistikovaný produkt či cenný papír se spoustou podmínek a propočtů. Vlastnosti fyzického zlata jsou všeobecně známé a většina lidí má praktickou zkušenost se zlatem v podobě šperků, mincí, uměleckých předmětů atd., méně ale také, v podobě investičních slitků.

Proč nakupovat zlato
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Proč investovat do zlata?

  • bezpečné uchování hodnoty, která není obsažena v jiném druhu majetku od nemovitostí k uměleckým dílům
  • zlato je snadno směnitelné
  • jeho fyzické vlastnosti nepodléhají zkáze, jde o časem prověřenou komoditu


Tip: Investice do zlata - výhoda nebo vyhozené peníze?

Reklama


Pro koho je investice do zlata vhodná?

Zlato má svým způsobem výhodu v tom, že není třeba mnoho vysvětlování. Nejde o sofistikovaný produkt či cenný papír se spoustou podmínek a propočtů. Vlastnosti fyzického zlata jsou všeobecně známé a většina lidí má praktickou zkušenost se zlatem v podobě šperků, mincí, uměleckých předmětů atd., méně ale také, v podobě investičních slitků. V principu tedy není třeba podrobného studia vlastností zlata, byť bez seznámení s obchodními podmínkami přinákupu zlata se to ale neobejde. Své místo zlato najde u širokého spektra investorů. Může být doplňkem pro investory s nižším i větším kapitálem.

Reklama


Dlouhodobý vs. krátkodobý záměr investice do zlata

Z praktické zkušenosti se zlatem mnohdy klíčí představa o investici samé. Měly by se v ní spojit možnosti a očekávané potřeby investora s vlastnostmi zlata tak, aby pracovaly pro něj. Vize nákupu a držení zlata může být  dlouhodobá i krátkodobá. V prvém případě může jít i o spekulaci na okamžitý vývoj ceny zlata na trhu. V druhém případě půjde spíše o určitou obranu proti znehodnocení majetku (bohatství).


Přečtěte si také: Kdy investovat do zlata


Poslechněte si podcast na toto téma:


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


[sc:articleform id=12 articleid=443]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama