Štěpán Křeček

Štěpán Křeček
hlavní ekonom BHS

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Jak investovat peníze

Investování vyžaduje nejen finanční prostředky, ale také správnou strategii. Rozumní investoři pečlivě zvažují různé faktory před tím, než se pustí do konkrétních investičních příležitostí. Proto se v tomto článku podíváme na klíčové aspekty výběru investiční strategie.

Rizika investování do zlata

Úkolem každého racionálního investora je zajistit, aby se hodnota jeho kapitálu dlouhodobě zvyšovala. K tomu potřebuje znát příležitosti růstu, ale i jejich rizika. Ta provázejí každý investiční nástroj a je proto důležité rizikům rozumět a umět je minimalizovat. A ani relativně bezpečné zlato v tomto ohledu není výjimkou.

Jak investovat peníze a vydělat

O investování bylo již napsáno hodně. Mnoho informací na internetu je však zaměřená čistě na prodej pochybných produktů, které slibují zázračné zisky. Rozumný investor, který hledá stabilní zisk, by však měl být obezřetný. Jak tedy investovat peníze bezpečně a se ziskem?

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste? Na tuto otázku existuje několik úhlů pohledů a vysvětlení.

Likvidita investic

Jednou z důležitých vlastností investic, kterou je potřeba důkladně zvážit, je likvidita. Ta vyjadřuje, jak snadné a časově náročné je přeměnit investici zpět na hotové peníze. Investice s vysokou likviditou jsou ty, které můžete snadno prodat bez ztráty hodnoty nebo bez velkého úsilí. Například akcie obchodované na burze jsou obvykle považovány za likvidní, protože je lze snadno prodat na trhu, kde se obchodují veřejně. Stačí zadat prodejní příkaz a akcie mohou být prodány v relativně krátkém časovém horizontu.

Jak vybrat investici

Při tvorbě investičního portfolia musí investor zvážit celou řadu okolností. Každá investice má své výhody i nevýhody, které je potřeba znát. Naštěstí je možné využít více investičních nástrojů tak, aby si vzájemně své nevýhody vykrývaly. Univerzální návod, jak portfolio sestavit neexistuje. Každý investor má totiž jiné možnosti i potřeby. Obecně se ale dají investice charakterizovat na základě svých vlastností. Když jim investor dobře rozumí, může různé nástroje kombinovat tak, aby to vyhovovalo jeho záměrům. V tomto článku rozebereme několik základních.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama