Rizika investování do zlata

Úkolem každého racionálního investora je zajistit, aby se hodnota jeho kapitálu dlouhodobě zvyšovala. K tomu potřebuje znát příležitosti růstu, ale i jejich rizika. Ta provázejí každý investiční nástroj a je proto důležité rizikům rozumět a umět je minimalizovat. A ani relativně bezpečné zlato v tomto ohledu není výjimkou.

Rizika investování do zlata
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Riziko cenové volatility u zlata


Globální ekonomické a politické události, změny v poptávce a nabídce, a dokonce i spekulace mohou způsobit dramatické zvraty na trzích. Aktuální cena zlata se vyznačuje volatilitou, která může mezi investory způsobit nervozitu. Právě proto, že je zlato vnímáno jako bezpečné úložiště, poptávka po něm roste v dobách ekonomických, fiskálních i geopolitických krizí. Cena zlata se tak stává pomyslným barometrem důvěry trhu ve stabilitu.

V těžkých dobách investoři „uklidí“ své finance prostřednictvím nákupu zlata, a když se bouře přežene, opět je prodají a nakoupí aktiva s vyšším potenciálem růstu. Proto v období důvěry a optimismu má cena zlata tendenci klesat nebo stagnovat. S touto cenovou volatilitou tak investor musí počítat ve svých plánech. Jedním ze způsobů, jak se s tím vypořádat je udržet dlouhodobý investiční horizont. Zlato historicky prokázalo, že dlouhodobě dokáže udržet hodnotu a při pohledu zpět se jednotlivé poklesy ztratí v rostoucí křivce.

Reklama

"Zlatý

Riziko poptávky


Zlato mělo vždy svou vnitřní hodnotu ve faktu, že je na celém světě uznáváno jako cenné aktivum nebo platidlo. V dnešní době však poptávku po tomto drahém kovu posiluje i jeho využití v průmyslu a šperkařství. Tímto způsobem se ročně spotřebují tuny zlata, což má vliv na jeho cenu na trhu. Ta je tak tedy více než dříve ovlivnitelná ekonomickým cyklem podobně jako jiné komodity.
Vzhledem k tomu, že zlata je na světě omezené množství a jeho spotřeba je spíše na vzrůstu, může tento efekt dlouhodobě přispět k růstu hodnoty zlaté investice. Pokud by ale časem došlo k zásadním změnám v technologiích a světovém průmyslu, mohl by být efekt opačný.

Reklama

Nižší potenciál výnosu


Zlato jako takové nevyplácí pravidelné dividendy ani úroky, což znamená, že investoři spoléhají pouze na růst jeho ceny. Pro investory hledající pravidelný příjem z investic to může být nevýhodou. Hodnota zlata sice dlouhodobě roste, obvykle ale ne nejrychlejším tempem na trhu. A náklady uniklé příležitosti sice neohrožují investici jako takovou, nevyužitý potenciál ekonomického růstu však může investory zamrzet. Karta se však obrací ve chvíli, kdy se dynamickým investičním nástrojům přestává dařit.


Zlato tak má důležitou roli v investičním portfoliu, kdy vyvažuje riziko volatilnějších investic. Důležité je ale i to, jak velký objem v něm zaujímá. Příliš velký podíl zlata může snižovat potenciál zisku, příliš malý podíl zase zvyšovat riziko ztráty. Záleží tak na rozhodnutí investora a jeho vztahu k riziku i aktuální fázi ekonomického cyklu.


"Rizika

Rizika fyzického zlata


Zlato je natolik uznávané, že jej lze rychle zpeněžit téměř kdekoli na světě. Otázkou však je za kolik. Prodej zlata za spravedlivou cenu (která se blíží aktuální světové ceně) může vyžadovat více času a úsilí. Situace je pro prodejce výrazně snazší, pokud je jeho zlato ve formě uzančního slitku nebo mince s certifikátem pravosti, v původním obalu a garancí některé ze světově uznávaných sléváren drahých kovů. Takovou je například švýcarský PAMP, který vyrábí zlaté produkty i pro BHS. Investoři, kteří preferují fyzické držení zlata, se mohou setkat také s rizikem krádeže a ztráty.
 
Uchování zlata vyžaduje opatrné bezpečnostní opatření, ať už se jedná o domácí trezor nebo specializovanou instituci. Pro snížení tohoto rizika mohou investoři zvažovat uchování zlata v profesionálních trezorech a využití pojistných opatření.

Investování do zlata je strategickým rozhodnutím, které má potenciál nabídnout ochranu a růst hodnoty. Není proto divu, že i přes nepřebernou konkurenci různých investičních nástrojů je zlato i dnes oblíbenou investicí. Jako každý nástroj má však své nevýhody, které je potřeba mít na paměti. Zlato je s námi od počátku historie. Měny, zboží nebo služby, za které se dalo směnit, byly různé. Vysoká hodnota však zůstává stále.

[sc:articleform id=12 articleid=3074]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama